GM lõi Opeli riigiabile käega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

General Motors ütles eile, et võtab tagasi kõik Euroopa valitsustele esitatud laenugarantiide taotlused, kuna asi venib liiga kaua ja firmal läheb juba paremini.


Tõuke selleks võis anda ka see, et Saksa valitsus möödunud nädalal omapoolsed 1,2 miljardit eurot ära ütles. Kokku oli USA autofirma taotlenud Euroopast Opeli ümberkorraldusteks 1,8 miljardit eurot.

Seega jõudis pidurite krigisedes lõpule poolteist aastat veninud protsess, mis nii mõnegi valitsuse omavahel väikest viisi tülli ajas ning tekitas paksu verd ka Opeli töötajate hulgas.

Lõpuks takerdus üritus lootusetult Saksa poliitikasse ja Euroopa Liidu konkurentsireeglite rägastikku.

«Valitsuste garantiide vajadus ja õigus pole kuhugi kadunud, kuid protsess osutus oodatust palju keerukamaks ja aeganõudvamaks, mingisuguseid kindlaid tulemusi aga siiamaani pole,» ütles GM.

GM kandis esimese kvartali osas ette 1,2 miljardi suuruse ärikasumi ning ütles selle valguses, et «otsusele andis hoogu firma finantsolukorra hiljutine märgatav paranemine».

Opeli president Nick Reilly ütles, et ümberkorraldustega minnakse edasi nagu plaanitud, kuid kogu 3,3 miljardit käib nüüd välja GM ise.

«Me oleksime kõigele vaatamata eelistanud valitsuste tuge, kuna likviidsus on GMi jaoks kõrgeim prioriteet,» ütles ta.

Suurbritannia oli lubanud garanteerida Opeli ümberkorraldusteks võetavaid pangalaenusid 270 miljoni naela ulatuses. Samas suurusjärgus summa oli tõotanud tagatiseks panna ka Hispaania.

GM oli pidanud läbirääkimisi ka Poola, Austria ja Ungari valitsustega. Oma põhimõttelise jah-sõna olid andnud neli Saksa liiduvabariiki, kus Opeli tehased paiknevad.

Reilly ütles, et Suurbritannia ja Hispaania ei võtnud oma toetust tagasi isegi siis, kui kulukärbete vajadus väga suureks läks. Saksa valitsuse «ei» tähendanuks aga kogu plaani ümbertegemist ning kogu bürokraatiaprotsessi teistkordset läbimist.

Saksa majandusminister Rainer Brüderle, kes Opeli abi möödunud nädalal ära ütles, tervitas igati GMi otsust. «See kinnitab minu otsuse õigsust,» ütles ta. «General Motorsil on Opeli ümberkorraldusteks vahendid olemas.»


Copyright The Financial Times Limited 2010.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles