Euroametnik tegi Iltalehtis LNG terminalist ennatliku avalduse

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Leppiman
Ando Leppiman Foto: Marina Puškar

Energeetikakomissari kabinetiülem Michael Hager ei osalenud eelmisel reedel Helsingis LNG terminali ja Balticconnectori läbirääkimistel, mistõttu ei pea paika tema seisukoht, et suur terminal tuleb Soome.

«Hager ei osalenud kohtumisel, mina temaga ei kohtunud ja ma ei tea, et ta oleks kohtunud teiste läbirääkimisel osalenud osapooltega,» ütles majandusministeeriumi asekantsler Ando Leppiman. «Kokkulepe, kuhu ja kuidas ehitatakse LNG terminal, sõlmitakse mai lõpuks. Hageri pakutud variant on üks võimalikke lahendusi, kuid reedel selles lahenduses kokku ei lepitud. Ma ei saa protsessi üksikasju rääkida, sest kõikidel osapooltel seisab veel ees kohtumisi, kuid Eesti riigi esindajana võin ma öelda, et tulemus saab olema positiivne. Ma olen kindel, et tulemus rõõmustab ka Soomet.»

Seda, et lõpplahenduseks kujuneb LNG terminali ehitamine Soome Energiakontserni Gasumi poolt varem pakutud asukohta Inkoos, polnud kohtumisel juttu ka Alexela Energia juhi Marti Hääle kinnitusel.

Euroopa energeetikakomissari Günther Oettingeri kabinetiülem viibis Soomes tõenäoliselt eraviisiliselt ja artikli valmimise ajaks polnud veel saabunud vastused Postimehe poolt talle saadetud küsimustele.

Iltalehti võrguväljaanne kirjutas nädalavahetusel, et vaidlused LNG-gaasiterminali asukoha ümber lahenevad tõenäoliselt Soome kasuks, sest nii väitis Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku kabinetiülem Michael Hager.

«Kas see tähendab, et terminal ehitatakse just Soome?» küsis Iltalehti ajakirjanik Timo Hakkarainen Hagerilt.

«Soome saaks suure terminali ja ühendustoru Balticconnector (Inkoost Paldiskisse), Eesti aga mahuti või väikse terminali,» vastas Hager.

Euroametniku väitel on vaidlustes terminali pärast olnud mängus nii palju mõjuvõimu, et Eestit ei või päris tühjade kätega jätta.

Eesti ja Soome majandusministeeriumide kantslerid ning Alexela Energia, EG Võrguteenuse ja Gasumi juhid kohtusid reedel Helsingis, et pidada läbirääkimisi Euroopa toetusrahale pretendeerivate gaasiprojektide üle, mille eesmärk on sõltumatuse saavutamine Gazpromi tarnetest.

Pärast seda, kui Euroopa Liit lubas LNG terminali ja Balticconnectori gaasitoru rajamiseks ligi 500 miljoni euro suurust toetust, hakkas varem projekti ükskõikselt suhtunud Gasum tekki enda peale tõmbama. Gazpromi suurosalusega energiafirma pole oma väidetava Inkoo terminali ettevalmistustöödega jõudnud ligilähedaltki nii kaugele kui Alexela Paldiskis. Sellest hoolimata reklaamib ainuüksi Venemaa gaasitarnetest sõltuv firma ennast juba mõnda aega terminali ehitajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles