Ameerika ärieliiti ahvatleb Putini pidu

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Stalini pildiga buss
Peterburi Stalini pildiga buss Foto: SCANPIX

Hoolimata Venemaa vallutustest Ukrainas ja USA valitsuse katsetest Vladimir Putinit sanktsioonidega taltsutada tunnevad mitmed Ameerika tippjuhid tugevat tõmmet figureerida rahvusvahelisel majandusfoorumil, mis toimub 22. mail Peterburis.

Bloomberg Businessweeki andmetel on tänase seisuga Peterburi foorumile registreeritud näiteks Goldman Sachsi, Morgan Stanley, Visa, PepsiCo ja Alcoa tegevjuhid. Kirjas oli ka Citigroupi tegevjuht Michael Corbat, kelle esindaja teatas pärast artikli ilmumist, et suurpank saadab foorumile siiski teisi töötajaid.

Boston Consulting Group kavatseb läkitada konverentsile üheksa esindajat. «Praeguses kõikuvas keskkonnas on eriliselt tähtis hoida käimas dialoogi võtmeliste majanduslike ja ärialaste teemade üle,» ütles ettevõtte esindaja.

Catepillar läkitab kolm juhtivtöötajat «mõistmaks paremini praegust majanduskeskkonda». Boeing lennutab kohale oma Ameerika ja Vene divisjonide presidendid, «aga me jälgime tähelepanelikult arenguid, et määrata kindlaks, milline mõju – kui üldse – meie ärile võiks avalduda,» ütles pressiesindaja.

Financial Timesi teatel on Peterburis tegevjuhtidega esindatud ka suured rahvusvahelised naftafirmad nagu Royal Dutch Shell ja BP, Totali poolt on aga registreeritud nõukogu esimees.
Mullusel Peterburi rahvusvahelisel majandusfoorumil oli delegaate 81 riigist ning ürituse tulemusel sõlmiti lepinguid ligikaudu 294 miljardi dollari ulatuses. Ajakirjanikke oli Putini juhtimisel toimuval konverentsil väidetavalt üle tuhande.

Bloomberg rõhutab siiski, et ettevõtetel on veel aega poliitilisi hoovusi hinnata ja vaadata, mida võtab ette Vene sõjavägi. «Ma arvan, et paljud nendest firmadest ootavad kuni viimase hetkeni, enne kui otsustavad,» usub Duke’i ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professor Cam Harvey. «Kui Venemaa kasvõi natuke järele annab, siis nad lähevad. Kui tuleb uus avantüür, seekord Ukraina idaosas, siis nad tühistavad [sõidu foorumile].»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles