Prantsuse peaminister polegi päriselt sotsialist?

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Valls
Manuel Valls Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa sotsialistist president Francois Hollande on määranud uueks peaministriks mehe nimega Manuel Valls, kes on tõotanud elavdada majandust, kärpides riiklikke kulutusi ning langetades makse ettevõtluselt.

Bloomberg Businessweeki hinnangul on seega otsustatud, et tagasi Hollande’i igal juhul ei valita.

Kui Vallsi (51) plaan toimib, saab ta valijate silmis endale au kasvu kiirendamise ja töötuse vähendamise eest – ning kerkib ilmselt partei presidendikandidaadiks 2017. aasta valimistel.

Kui Vallsi plaan ei toimi, peab Hollande nagunii sõna pidama ja mitte kandideerima. Sest ta on teatanud, et kui töötus enne 2017. aastat langema ei hakka, «pole mul mingit põhjust kandideerida».

Prantsuse sotsialistide sügavam mure seisneb aga selles, et Valls pole tegelikult üks nende seast. Mees on teinud ettepaneku vähendada riiklikke kulutusi 2017. aastaks 50 miljardi euro võrra, mis muuhulgas tähendaks kärpeid tervishoius ja kohalike omavalitsuste ettevõtmistes, aga ka sotsiaalkindlustushüvitiste ning riigiteenistujate palkade külmutamist.

«Juba rohkem kui kolmkümmend aastat oleme me elanud üle oma võimete,» ütles Valls hiljuti antud teleintervjuus. «Ma ei saa seda aktsepteerida.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles