Teder peab monopolide eelnõu jõustumisaega liiga lühikeseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Peeter Langovits.

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on kolmapäeval teisele lugemisele ja neljapäeval lõpphääletusele jõudva monopolidele hinnapiirangute kehtestamise eelnõu jõustumisaeg liiga lühike.

Teder ütles kolmapäeval pärast aastaülevaate riigikogule üleandmist BNSile, et oleks mõistlik, kui eelnõu jõustumisaeg oleks kaugemas tulevikus, näiteks järgmise aasta 1. jaanuaril.

Vastasel juhul kaob tema sõnul juba vähem kui kuu aja pärast, 15. juulist õiguslik alus senistelt hinnamäärustelt ja tekib küsimus, millised hinnad tarbijatele kehtivad. «Poliitikud võiksid seda mõelda. Ma ei tahaks, et selline situatsioon tekib, kus ma pean jälle osundama sellele, et ei ole jäetud mõistlikku jõustumisaega,» lausus ta, viidates aasta eest peetud vaidlusele käibemaksu tõstmise küsimuses.

Teder märkis, et kuigi terves maailmas on enne valimisi väga populaarne monopolidega võidelda, tuli talle üllatusena, et riigikogu menetluses olev eelnõu on pandud jõustuma nii järsku.

«Aga punkt üks, ega monopol ei ole mingi kurjategija, on teatud ettevõtted, kes paratamatult on turu dominandid, ja teiseks, igasugune muutus peab olema läbi kaalutud, kuidas teda rakendada. Näiteks kui see õiguslik alus ära võetakse, siis kas tarbijad ei peagi enam maksma - ma ei tea, siis on segaduste periood. Aga ei tohiks seda segaduste perioodi igasugu muudatustega tekkida,» kinnitas Teder.

Parlamendi majanduskomisjoni reformierakondlasest esimees Urmas Klaas ütles BNSile, et muudatuse jõustumise küsimus oli eelmisel nädalal päevakorral ka komisjonis.

Tema sõnul selgitas eelnõu algataja esindaja, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Urmas Reinsalu istungil, et kuivõrd eelnõu on olnud pikalt riigikogu töös, on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium jõudnud välja töötada kõik vajalikud alama astme õigusaktid ning seadusemuudatuse kiire jõustumine ei tohiks olla probleem. «See oli algataja esindaja ettepanek ja selline jõustumisaeg jäi eelnõusse sisse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles