IRL: käibedeklaratsioonide eelnõu teine lugemine tuleb katkestada

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: MATTIAS TAMMET / ÕHTULEHT

IRLi riigikogu fraktsioon teeb täna ettepaneku käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt nõutakse 1000 eurot ületavate tehingute deklareerimist, teine lugemine katkestada, kuna selle vastuolu põhiseadusega on endiselt lahendamata.

«President põhjendas seaduse väljakuulutamata jätmist ebaproportsionaalsusega ning praegu laual oleva eelnõu puhul pole seda vastuolu lahendatud. Selleks, et 250 miljoni euro suurusest maksuaugust saada kätte vaid 30 miljon eurot, pannakse märkimisväärne lisakoormus kõigile ettevõtjatele,» rääkis riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester.

Sesteri sõnul on ettevõtjad väljendanud endapoolset muret, et rahandusministeerium pole ettevõtlusorganisatsioonidega sisulist arutelu pidanud: toimunud on vaid üksikud formaalselt kohtumised.

Ta tõi välja, et kuigi ettevõtjate hinnangul võiks seaduse rakendumisaeg olla aasta, kavatseb valitsus eelnõu vastu võtta kiirkorras ja rakendada selle juba 1. novembril.

Samuti puudub Sesteri hinnangul rahandusministeeriumil analüüs, kui palju seaduse rakendumine tegelikkuses maksma läheb ning kas loodetav tulu riigieelarvesse ettevõtjate kulud üldse katab.

IRLi fraktsiooni liige Priit Sibul lisas, et koalitsiooni tahab eelnõu läbi suruda, et näidata riigieelarves uusi tulusid. Sibula sõnul on IRLi ettepanek koalitsioonile vaadata hoopis üle kogu valitsusliidu rahandusplaan ja teisalt võtta antud eelnõuga aeg maha, et viia läbi sisulised arutelud osapooltega, anda eelnõule mõistlik jõustumistähtaeg ning parandada vastuolu põhiseadusega.

«Loomulikult peab IRL väga oluliseks maksupettustega tegelemist ja erakond on igati toetanud tegevusi, mille eesmärgiks on maksuaugu vähendamine. Käibedeklaratsioonide eelnõu aga ei kanna seda eesmärki. Eelnõu on tehtud kiirustades ja läbimõtlemata, et leida täiendavalt raha ülejõukäivate koalitsiooni valimislubaduste täitmiseks. Sellise tegevusega on löödud kiil riigi ja ettevõtjate vahele,» leidis Sibul.

Ettepaneku riigikogule eelnõu teine lugemine katkestada tegid eile ka Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon EVEA, maksumaksjate liit, laevaomanike liit, turbaliit, raamatupidajate kogu, autode müügi- ja teenindusettevõtete liit AMTEL ning audiitorkogu ja projektbüroode liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles