Idufirmasid pole mõtet kinni hoida

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumo kaasasutaja Rain Rannu.
Fortumo kaasasutaja Rain Rannu. Foto: Margus Ansu

Põhjuseid, miks globaalsele turule orienteeritud kiire kasvuga idufirmad oma emaettevõtte või osa üksustest välismaale kolivad, on mitu. Näiteks on mujalt lihtsam kaasata investeeringuid, olulised on ka klientide, partnerite ja investorite lähedus, suhtlusvõrgustikud ning oskusteave.

Advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous tehingute ja ettevõtete nõustamise valdkonna juhi Sven Pappi sõnul on tore, et Eesti idufirmadel on visiooni ja ambitsiooni ning nad ei ole kinni Eesti turu ja mõtteviisi tavapärases väiksuses. Samas lisas ta, et neil tuleks meeles pidada ka mõningaid muid aspekte.

«Kui Eesti idufirma asutab ennast tegutsema mingis muus riigis, siis ilmselt palkab ta olulise osa oma tööjõust just sellest riigist ehk Eesti inimeste tarvis just väga palju töökohti ei teki. Kui idufirma tegutseb mingis muus riigis, siis võib eeldada, et ta maksab ka makse selles riigis. Ehk siis meie edukas idufirma ei panusta just väga palju sellesse, et maksta kinni meie järgmiste idufirmade loojate haridust,» leidis ta.

Tarkade kapitalistide kiht

80 riigis mobiilimakseteenuseid pakkuva Fortumo kaasasutaja ja tegevjuhi Rain Rannu sõnul on arusaam, et juriidilise peakontori tegemine välisriiki tähendab automaatselt seda, et firma maksud hakkavad järsku laekuma kuhugi mujale, aga müüt.

«Kui ettevõtte töötajad on Eestis ja omanikud on Eesti maksuresidendid, siis laekub ka maksutulu Eestisse,» selgitas Rannu, Fortumo 70 töötajast rohkem kui 50 asuvad Eestis. Fortumo juhtimine, operatsioonid ja arendus asuvad Tartus ning müügikontorid Pekingis, San Franciscos ja New Delhis.

Riiklikul tasandil idufirmade keskkonda koordineeriva Arengufondi juhi Tõnis Arro sõnul on lootus sellel, et Eestist alguse saanud idufirmad teevad rikkaks Eesti inimesi, kellest tekib «tarkade kapitalistide kiht». Nemad omakorda alustavad investoritena uusi ärisid uuesti Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles