Iraak toodab rohkem naftat kui Husseini ajal

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftajuhe. Pilt on illustreeriv.
Naftajuhe. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Iraagi naftatoodang kasvas sel aastal suuremaks vähemalt ajani, mil Saddam Hussein sai riigis võimule, probleemiks on aga raskused selle eksportimisega, kirjutab The Wall Street Journal.

Veebruaris pumbati Iraagi naftaväljadelt keskmiselt 3,6 miljonit barrelit ööpäevas, mis on umbes 50 protsenti enam kui neli aastat tagasi ja rekordiline alates 1979. aastast, mil keskmine naftatoodang oli 3,5 miljonit barrelit päevas.

Lääne naftakompaniid BP, Royal Dutch Shell ja ExxonMobil on investeerinud sealsetesse naftaväljadesse miljardeid dollareid, kuid valitsus pole olnud võimeline moderniseerida infrastruktuuri selleks, et see nafta jõuaks ka tankeritesse.

Vanade torude ja mahutite tõttu põhjustavad isegi väikseimad häired, näiteks tugev tuul Pärsia lahel, katkestusi transpordis, milletõttu tuleb katkestada ka nafta pumpamine.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) andmetel langes märtsis toodang võrreldes veebruariga 340 000 barreli võrra ehk üheksa protsenti. Põhjuseks olevat rünnakud Põhja-Iraagis asuvatele naftatorudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles