Kas gaas kukutab Putini?

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehe Financial Times andmetel on ELi uute sanktsioonide sihtmärgiks ka gaasihiiu Gazpromi naftale keskendunud tütarfirma Gazprom Neft.
Ajalehe Financial Times andmetel on ELi uute sanktsioonide sihtmärgiks ka gaasihiiu Gazpromi naftale keskendunud tütarfirma Gazprom Neft. Foto: Karpov Sergei/ITAR-TASS

Üks Venemaa vaatlejate vigu on väide, et seal valitseb ühe mehe diktatuur – kindlasti mitte: Moskva on keerukas poliitiline moodustis, kus jõulisi figuure on mitmeid.

Ja nemad, mitte Venemaa passiivne demokraatia, otsustavad kes on boss, kirjutab Financial Times.

Vladimir Putin on olnud tugev juht, kuid tema võim ei ole absoluutne. Nagu ütleb igavikuline tõde, lõpeb lõpuks kõikide liidrite võim. Ja väga vähesed lahkuvad vabatahtlikult.

Ligi 15 aastat president/peaministrina püsinud Putin on normaalse juhtimisaja juba ületanud. Tegelikult elab ta otsekui «võlgu» ning sõltub edasisest edukusest. Praeguses olukorras on edu ja läbikukkumise piir habras ning erilist rolli mängib siin energia.

Putinil on küll õnnestunud paljastada Euroopa nõrgad kohad, kuid ühtlasi on ta kõikidele meelde tuletanud, et ka Venemaa võimalused on piiratud: ta ei saa lubada endale gaasikraanide kinnikeeramist, sest raha on väga vaja.

Gazpromil on loomulikult õigus väita, et Ukrainal on arved tasumata. Tarnete katkestamine aga arveid ei maksa. Ega ka hinna tõstmine.

Vene gaasi ümber kerkinud kisa ja kära on juba ehmatanud kliente kõikjal Euroopas.

Juunis lepib Euroopa liit G7 toetusel kokku programmis, millega asutakse kärpima sõltuvust Vene gaasist. Ida-Euroopa ühendamiseks lääne energiavõrkudega hakatakse rajama infrastruktuuri. Impordiläbirääkimised käivad Norra ja Nigeeriaga. Igaks juhuks pühitakse Euroopas tolmu erinevatelt «varugeneraatoritelt».

Vene ärieliit on sügavalt pragmaatiline, natsionalistlikku indu neis ei leegitse. Kõik nad on harjunud vabalt Euroopat ja USAd mööda ringi rändama ning enamik otsib võimalusi asutada ettevõtteid kõikjal maailmas.

Putinile ei visataks kinnast tänavail. Pigem viiakse pööre läbi vaikselt, suletud uste taga. Raske öelda, millal hallides ülikondades mehed Putinile ütlema tulevad, et nüüd aitab. Väga palju sõltub eelseisvate nädalate arengutest Ukraina idaosas.

Kui Putin ongi kaotanud kontakti reaalsusega ning peab end kõikvõimsaks, võivad hallid pintsakud ilmuda uksele üllatavalt kiiresti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles