Kinoturul läheb kitsamaks

, majandustoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Tallinnas pole Forum Cinemasel praegu võimalik laieneda, üritab firma selle juhi Kristjan Kongo sõnul rajada korraliku kobarkino Tartusse.
Kuna Tallinnas pole Forum Cinemasel praegu võimalik laieneda, üritab firma selle juhi Kristjan Kongo sõnul rajada korraliku kobarkino Tartusse. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi eestlased on teiste eurooplastega võrreldes tublid kinoskäijad, ei too kinoäri Eestis praegu omanikele siiski suurt kasumit.

Eelmisel aastal sai turuliider Forum Cinemas küll ka maja müüki arvestamata umbes 400 000 eurot kasumit, kuid näiteks Solarise kino jäi 26 000 euroga kahjumisse. Tartu suurimalt kinolt Cinamon ei õnnestunud Postimehel kommentaari saada, kuid nemad on olnud majandusaruannete järgi kahjumis kogu Eestis tegutsemise aja ehk juba alates 2008. aastast.

Sellele vaatamata ei ole vaibunud jutud uute kinode rajamisest. Kui mitu projekti ongi vaid jutuks jäänud, siis mais avab uksed suisa kaks uut kino: nelja saaliga kino Tallinna külje all Viimsis ning kolme saaliga kino Pärnus. Eelmisel nädalal pandi pealinnas nurgakivi Baltikumi esimesele IMAX-kinosaalile, mis plaanitakse avada aasta lõpus.

Kinopidajate hinnangul on filmivaatajate poolest Eesti turul natuke ruumi veel küll, kuid kas uutele tulijatele ka kasumit jagub, on juba keerulisem küsimus. «Päris kindel on see, et kõik need kinod siia ära ei mahu,» ütles Eesti kinoturu valitseja Forum Cinemase juht Kristjan Kongo. «Tallinnas on CC Plaza ja Solaris ja siia mahuks veel üks kino, nii et vaatajaid jätkuks kõigile kinodele.»

Loomulikult tahaks Forum Cinemas turupositsiooni säilitamiseks ise selle ühe puuduva kino pealinna püsti panna. Nad lõidki mullu Lasnamäele Panorama City kaubanduskeskust planeeriva arendajaga käed, kuid selle aasta alguses selgus ootamatult, et kaubanduskeskuse ehitus jääb ära. Selleks ajaks aga oli Ülemiste keskus, kellega Forum Cinemas samuti mullu läbirääkimisi pidas, otsustanud, et kino nende laiendusse ei tule.

Ülemiste keskusest üle tee kavandab uut keskust Pro Kapital, kes loodab ehitama hakata veel sel kevadel. Neil on kino käitamiseks kokkulepe uue käitajaga, kelle nime nad veel avaldada ei taha.

Kristjan Kongo hinnangul võtab iga uus kino teistelt vaatajaid ära. Teisalt, kui uus kino ehitatakse vanadest piisavalt kaugele, toob see uusi külastajaid ka vanadele.

«Võib-olla sellepärast, et inimestel on nii mugavam kinos käia. Ühe korra asemel käiakse kaks korda kuus, mis annab juba korraliku kasvu,» selgitas Kongo. «Aga kui kinosid tuleb Tallinna juurde rohkem kui üks, siis on selge, et kõikidele ei jätku kriitilist arvu vaatajaid, aga kinotegemine on kapitalimahukas. Kinoga kaasnevad suured investeeringud ja ülalpidamiskulud.» Kesklinna kinodega konkureerida soovijad aga loodavad vanadelt kinodelt külastajaid üle lüüa, pakkudes tasuta parkimist.

Viimsi spaale kuuluv Viimsi kino on osa suurest meelelahutuskeskusest, mida hakati ehitama kohalikele elanikele, aga on juba kasvanud suuremaks kui mõni Eesti linn.

«Näeme, et Viimsi on kino jaoks piisavalt suur. Viimsiga külgneb Tallinn, mille elanikele on senini olnud kino kättesaadav ainult kesklinnas, kus on suureks probleemiks parkimine,» nägi oma võimalust Viimsi kino juht Rein Palosaar. «Meie pakume oma klientidele tasuta parkimist, pärast kino valmimist valmivad parkimiskohad veel umbes 300 autole, mida on rohkem kui suurtel kesklinna kinodel, kuigi meil on kinosaalides istekohti oluliselt vähem.»

Ka Ülemiste keskuse lähedal kaubanduskeskust arendava Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor nimetas oma keskusesse ehitatava kino eelisena tasuta parkimist.

«Praegu maksab inimene kesklinnas parkimise eest umbes kolm eurot tund, kolme tunni peale läheb parkimiseks kahe kinopileti raha. See võib olla argument, miks valida kaubanduskeskuse kino, et sa ei pea parkimise eest midagi maksma,» rääkis Remmelkoor.

Ülemiste keskus otsustas kino rajamisest esialgu loobuda, kuna Forum Cinemas, kellega läbirääkimisi peeti, otsustas toona Lasnamäe Panorama City kasuks.

«Kino ei ole rahalises mõttes keskusele kasulik. Kinod ei ole väga suured rendimaksjad, kuna nende investeeringud on üsna suured ning pahatihti tahetakse, et keskus selle osaliselt kataks,» kirjeldas Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits. «Ega ükski hea keskus kinota sure.»

Samas tunnistas ta, et on tulevikus kino avamisest siiski huvitatud, kuna see annab juurde keskuse mainele ja on turundusargument.

Forum Cinemas tahtis mullu ära osta oma peamist konkurenti Solaris kino, kuid konkurentsiamet ei andnud selleks luba. Kongo andmetel on müügis kõik Cinamoni Balti riikide kinod ning Forum Cinemas on huvitatud ostmisest.

Kuna Tallinnas pole Forum Cinemasel praegu võimalik laieneda, üritab firma rajada korraliku kobarkino Tartusse.

Kui Tartu Tasku keskuse kino ülevõtmine ei peaks õnnestuma, on nad valmis rajama täiesti uue kino. Näiteks on praegu kooskõlastamisel Lõunakeskuse järjekordse laienemise detailplaneering, mis hõlmab kino, mille üks võimalik käitaja on Forum Cinemas.

Kristjan Kongo usub, et kino rajamine võib ära tasuda ka väiksematesse Eesti linnadesse ning niipea kui Tallinna ja Tartu turg on paigas, hakatakse tõenäoliselt kinosid püstitama järgmistesse linnadesse.

Praegu tehakse Kongo sõnul 75 protsenti kinoskäikudest Tallinnas, 20 protsenti Tartus ning ülejäänud viis protsenti mujal Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles