Kreml: Venemaa jääb usaldusväärseks energiajulgeoleku tagajaks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.
Vene president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso saatis Putini pressisekretäri väitel Kremlisse energiajulgeoleku teemal  Venemaa juhtidele arusaamatu sisuga kirja.

Venemaa on alati olnud ja jääb ka edaspidi usaldusväärseks energiaga varustajaks ja energiajulgeoleku tagajaks, vahendas BNS Interfaxi kaudu reedel levitatud Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskovi sõnu.

Rääkides Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso vastusest Vene presidendi Vladimir Putini kirjale energiatarnete turvalisusest, ütles Peskov, et "ilmenud on mõned arusaamatused".

"Härra Barrosolt on vastus tulnud. Meile on seni selgusetu, kas ta esindab riike, mis ei ole Euroopa Liidu liikmed, aga impordivad Vene gaasi," ütles Peskov Makedooniat, Bosnia ja Hertsegoviinat ning Türgi nimetades.

"See tuleb välja selgitada. Igatahes näeme me Euroopa Komisjoni valmisolekut pidada energiaalast dialoogi," lausus Kremli pressiesindaja.

Barroso nõustus Vene presidendi Vladimir Putini eelmise nädala ettepanekuga korraldada Vene-Ukraina-EL-i kolmepoolsed kõnelused gaasitarnete ja transiidi julgeoleku üle.

Peskovi sõnul ei ole kaasaegne tehnoloogia suutnud leiutada midagi, mis oleks usaldusväärsem ja kuluefektiivsem kui pikaajaliste lepingute alusel tarnitav gaas. "Turule on ilmunud hetketehingud, kildagaas ja muu säärane ning nende osakaal suureneb, kuid nad ei suuda tagada jätkusuutlikku arengut," ütles ta.

Tema väitel torujuhtmete kaudu transporditavale gaasile seni alternatiivi ei ole. "Venemaa ei seisa tehnoloogiate arendamisel samuti paigal. Ma ei laseks sellisel pessimistlikul suhtumisel võimust võtta," ütles Peskov vastuseks küsimusele, kas Venemaad võib ähvardada energiahindade langus.

Putin hoiatas eelmisel nädalal EL-i liidreid, et Venemaa katkestab gaasitarned Ukrainale, kui Kiiev ei tasu oma enam kui kahe miljardi dollari suurust võlga. Vene liidri sõnul võivad sellega väheneda ka gaasitarned Euroopale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles