Eesti investeerib väikesadamate arendusse 7 miljonit eurot

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Muhumaa Kuivastu sadamas.
Parvlaev Muhumaa Kuivastu sadamas. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo allkirjastas väikesadamate võrgustiku kava aastateks 2014-2020, väikesadamate arendamist  toetatakse sel perioodil läbi EASi kokku seitsme miljoni euroga.

Kava keskendub Eesti väikelaevaturismi potentsiaali efektiivsele rakendamisele ja sellega määrati kindlaks üksteisest kuni 30 meremiili kaugusel olevate sadamate võrgustik, mille arengut riik toetab, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Parema kvaliteedi tagamiseks on sadamatele koostatud ka soovituslik mereturismi teenusstandard.

Kontseptsiooni kohaselt koosneb Eesti väikesadamate võrgustik 63 suuremast arenduspotentsiaali omavast sadamast. Hetkel on Eestis ligi 25 väikesadamat, mis suudavad pakkuda  mereturistile kvaliteetset ja mitmekesist teenust.

Aastaks 2020 soovitakse suurendada selliste sadamate arvu 50 sadamani ning tõsta Eesti sadamaid külastavate väikelaevade arvu 20 000 laevani.

Võrgustikku arendatakse etapiviisiliselt. Esmalt soovitakse võrgustikku arendada seal, kus täna puuduvad tavalisele merematkajale sobiva vahekaugusega sadamad.

Teiseks eesmärgiks on väikesadamate rekonstrueerimine ja teenuste parandamine lõikudel, kus sadamad on suuresti lagunenud või ebapiisava sügavusega. Viimasena arendatakse sadamatevõrku Saaremaa ja Hiiumaa läänerannikul.

Väikesadamate arendamist  perioodil 2014-2020 toetatakse läbi EASi kokku 7 miljoni euroga. Uue väikesadamate toetusprogrammi tingimused on koostamisel ja programmi esimene etapp eelarvega 2 miljonit eurot avatakse lähikuudel.

Täiendavaid võimalusi väikesadamate finantseerimiseks loovad kujundamisel olevad Eesti-Läti ja Eesti-Vene piiriülese koostöö programmid ning Kesk-Läänemere programm aastateks 2014-2020.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles