Kümme reeglit, kuidas võhikuna läbi lüüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka võhikuna on võimalik elus läbi lüüa.
Ka võhikuna on võimalik elus läbi lüüa. Foto: SCANPIX

Meie kõigi tutvusringkonnas leidub inimesi, kes näivad tõelise professionaalina, kuid kes tegelikkuses pole midagi rohkemat ebakompetentsest amatöörist. Siin on parimad reeglid, kuidas võhikuna läbi lüüa, kirjutab Pedro Amador.

1. Süüdista teisi. Mis iganes ka ei juhtuks, alati on keegi, keda võib süüdistada asjade eest, mis läksid valesti, ükskõik, kui vähe nad selle eest tegelikult vastutavad on. Kasutute inimeste argoos kutsutakse seda reeglit vahel ka «vastutuse teisele veeretamiseks» ehk «koer sõi mu kodutöö ära».

2. Võta au teiste saavutuste eest. See on tippujõudmiseks hädavajalik reegel. Need, kes sinust allpool on, ei lõpeta su ebakompetentsuse üle kurtmast. Kasutud inimesed kutsuvad seda "võõraste sulgedega ehtimiseks".

3. Eita süüd. Jäid kaameratele vahele kõige jubedamat kuritegu sooritades - eita kõike. Alati võib öelda, et tegemist on mõne sinu verivaenlase õela vandenõuga su usaldusväärsuse hävitamiseks.

4. Ära vaata tõele näkku ja väldi liigseid kommentaare. Ära ürita ennast kunagi kaitsta, kui sa oled midagi valesti teinud. Sind võidakse veel hakata süüdistama asjades, millest sa pole isegi kuulnud. Parem on anda lühike vastus a la «ma pole midagi teinud, see on vandenõu mu hea nime vastu».

5. Otsi oma valele tunnistajad. Alati leidub mõni hajameelne tuttav, kes tahab nii väga su sõber olla, et ta on nõus noogutama kaasa ükskõik millele, mida sa ka räägid.

6. Las teised räägivad sinu eest. Kui selgituste andmine on vältimatu, siis on parem, kui seda teeb keegi teine. Lisaks valetunnistajatele tuleb enda eest rääkima leida võimalikult tüütud kujud, sest keegi ei viitsi neid lõpuni kuulata.

7. Võta advokaat. Kui eelnevad kolm reeglit on ennast ammendanud, on hea mõte leida endale tubli õigustusi ja üksteisele vastukäivaid väiteid kuulutav advokaat.

8. Võta pühaku oreool. Kui ikkagi on õigustusi vaja, siis on hea, kui sul on pühaku reputatsioon, ja mitte keegi ei suuda sind valetamas ette kujutada.

9. Löö vastast hella kohta. Keegi on sind nurka surunud? Isegi kui ta on headuse võrdkuju, on tal kindlasti ka tumedam külg, nõrkus. Ürita teisi selle abil veenda, et tegemist on kõige pahelisema inimesega üldse.

10. Haudu vandenõud. Kui keegi on meid nurka surunud ning meil ning meil pole õnnestunud ennast kitsikusest välja rabeleda, pole muud varianti kui haududa kellegi vastu vandenõud. Kõige levinumad puudutavad naiste ahistamist töökohas, sest see kütab alati väga palju kirgi üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles