Ametiühing: naiste töö tuleb väärtustada ja ümber hinnata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul kogunes umbes poolsada inimest Sotsiaaldemokraatliku Erakonna naiskogu Kadri eestvedamisel Pärnu bussijaama juurde piketile, kus koguti allkirju palgalõhe vähendamiseks.
Täna hommikul kogunes umbes poolsada inimest Sotsiaaldemokraatliku Erakonna naiskogu Kadri eestvedamisel Pärnu bussijaama juurde piketile, kus koguti allkirju palgalõhe vähendamiseks. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Teenindus- ja kaubandustöötajate ametiühingu (ETKA) hinnangul tuleks ettevõtetes lähtuda ametikoha väärtusest tulenevast palgapoliitikast.

ETKA juhi Elle Pütseppa sõnul on meeste ja naiste palkade erinevust võimalik seletada mitmete asjaoludega: ametikohtade ja majandusharude struktuur, osalise tööajaga töö, tööstaaž, naiste poolt domineeritavate töövaldkondade (tervishoid, haridus, kaubandus, teenindus jne) alaväärtustamine ning «puhas» diskrimineerimine ehk täpselt samadel töökohtadel, samade oskustega töötajad saavad erinevat palka.

«Eestis kasutatakse praktikat, kus iga üksiku töötaja töötasus lepitakse kokku tööandja ja töötaja vahel. Lähtuma peaks ettevõtetes ja sektorites ametikoha väärtusest tulenevast palgapoliitikast, mis tagaks töö õiglasema tasustamise. Konkreetse töökoha hindamisel tuleks lähtuda töö iseloomust sellel töökohal,» selgitas Pütsepp.

«Töökoha hindamine on eriti oluline «meeste» ja «naiste» tööde võrdlemisel, mis võimaldab määrata iga töökoha väärtuse. See on tõhus vahend naiste palgatöö ümberhindamiseks ja naiste ja meeste palgaerinevuse vähendamiseks» .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles