Briti kolumnist: EL kaalugu viisakeeldu Vene kodanikele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Moskvas täitmas Schengeni viisa taotlust.
Naine Moskvas täitmas Schengeni viisa taotlust. Foto: SCANPIX

Financial Timesi kolumnistil Gideon Rachmanil on ettepanek täna Luxembourgi Ukraina olukorda arutama kogunevatele Euroopa Liidu välisministritele: lisaks keerukatele finantssanktsioonidele tuleb kaaluda laia haardega viisakeeldu, mis ei puudutaks üksnes Vladimir Putini «omapoisse», vaid Vene keskklassi.

Rachman juhib tähelepanu sellele, et kahjuks on sanktsioonid erinevate Euroopa Liidu liikmesriikide jaoks väga tundlik teema, arvestades majanduslikke aspekte nagu sakslaste sõltuvus Vene gaasist, brittide finantshuvid ja prantslaste relvaleping.

Kolumnist avaldab kahetsust selle üle, et teema tundlikkuse tõttu arutab EL võimalikke sanktsioone paksu saladusteki all. See aga on vaid julgustanud venelasi, kes kogevad ELi närvilisust ja lahkmeelt ega võta seetõttu sanktsioone piisavalt tõsiselt.

Pärast tänast koosolekut Luxembourgis tuleks avalikustada võimalike sanktsioonide selge loetelu, nii et Vene valitsusel ja rahval oleks mingi pilt sellest, mis neid lähitulevikus oodata võib.

Lisaks kõikvõimalikele keerukatele finantssanktsioonidele nagu Vene pankade keelustamine jms peaks EL nüüd kaaluma palju laiemat viisakeeldu, võttes lisaks Putini siseringile sihikule ka Vene keskklassi – seni kuni varakad venelased võivad vabalt Londonis ja Pariisis poodlemas käia, on lääne pahameel Ukraina pärast nende jaoks pigem koomiline.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles