Facebook keelab rakendusesisese sõnumisaatmise

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Sotsiaalvõrgustik avaldas plaani, mille kohaselt ei saa mobiilsetele seademete Facebooki-rakenduses kasutajad enam üksteisele sõnumeid saata. Selleks sunnitakse neid  kasutama eraldi rakendust Messanger. 

See tundub üsna tobe – ühe keskkonna jaoks kaks erinevat rakendust, üks uudiste lugemiseks ja teine sõnumiteks, nendib Business Insider. Facebook ilma sõnumiteta on nagu  mingi lahmakas Twitter: lihtsalt suvaline jada sõprade oleku-uuendusi. Aga Facebooki edu Twitteri ees on just see, et lisaks avalikule uudisloole saab seal ka intiimsemat, kõrvalistele nähtamatut suhtlust arendada.

Iseenesest on Messenger suurepärane rakendus, aga miks üritab Facebook oma miljardit kasutajat jõuga sinna sundida? Ilmselt on selles teatav majanduslik loogika.

Facebook on avastanud, et inimesed vastavad teiste välksuhtlusprogrammide (näiteks WhatApp, mille Mark Zuckerberg hiljuti 19 miljardi dollari eest omandas) kaudu laekunud sõnumitele palju kiiremini, kui Facebook rakenduse siseselt liikuvatele teadetele. Business Insideri andmetel koguni 20 protsenti kiiremini. See teeb Facebookile haiget, sest sõnumivahetajad libisevad nii ökosüsteemist välja.

Messengeri pealesundimine ongi see võluvits, mis peab kasutajaid endiselt Zuckerbergi impeeriumi piires hoidma. Facebooki taktikast on näha, et muretsetakse inimeste pahameele pärast. Kõigepealt testitakse sõnumikeeldu poole tosina Euroopa riigi kodanike nahal. Euroopas on kliente arvuliselt vähem, kuid nende osakaal turul väiksem kui USAs ja Kanadas.

Uudiseid on veel. iPhone’i omanikelt kaob Messengeris ära «näomullide» funktsioon, kus sõnumisaatja ümmargune pilt hüppab otse kasutaja seadmekraani avakuvale. Androidi-seadmeid see muudatus ei puuduta. Samuti tohivad, vähemalt esialgu, rakenduse siseselt sõnumineerimist jätkata vanemate Androidide omanikud ja ka arvutite kasutajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles