Venemaa räägib juba gaasi ettemaksetest Ukrainalt

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri  Medvedev
Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

Vene peaminister Dmitri Medvedev tuli eile lagedale ettepanekuga panna Ukraina vaesunud valitsus maksma gaasiimpordi eest ette.

Medvedev käis selle idee välja eilsel president Vladimir Putini poolt kokkukutsutud kõrgetasemelisel koosolekul arutamaks mida teha Ukrainaga pärast seda, kui viimane jättis esmaspäeva õhtuseks tähtajaks tasumata 2,2 miljardi dollarilise gaasiarve.

«Kui selline kriitiline olukord jätkub, siis ma arvan et meil on kõik põhjused minna üle gaasitarnete eest ette maksmise süsteemile,» ütles Medvedev.

Putin võttis leebema lähenemise ja palus valitsusel «hoiduda seda võimalust rakendamast» kuniks on toimunud täiendavad konsultatsioonid. Kuid ta hoiatas, et olukord «ei saa kesta igavesti».

Financial Times toonitab, et Venemaa on Ukrainat ka varem gaasi ettemaksetega ähvardanud, kuid praeguses pingelises seisus mõjuvad Medvedevi sõnad eriti provotseerivalt.

Viimastel nädalatel on Vene riiklik gaasifirma Gazprom praktiliselt kahekordistanud Ukraina käest küsitavat gaasihinda. Ukraina peaministri kohusetäitja Arseni Jatsenjuki sõnutsi on tegemist plaaniga «haarata Ukraina [endale] gaasi ja majandusliku agressiooniga».

Arenguid gaasitandril jälgib pingsalt Euroopa Liit, mis saab poole oma Vene gaasi impordist Ukraina torude kaudu ning on katkestuste poolt haavatav.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles