Ekspert: paljud Windows XP kasutajad on sattunud sundseisu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows XP.
Windows XP. Foto: Liis Treimann

Paljud arvutikasutajad on Windows XP toetamise lõpetamisega sattunud sundseisu, arvab Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja Jaak Vilo.

Ta rääkis «Aktuaalsele kaamerale», et enamus kasutajaid on ostnud litsentsi ühe korra ning pole hiljem toe eest maksnud, seega muutub Windows XP ülalpidamine väga kulukaks, vahendas ERR Uudised.

«Paljud kasutajad on ka sundseisus, sest osa tarkvara, mis on vajalik kasutada, töötab ainult selle vana operatsioonisüsteemi peal, ka Tartu Ülikoolis on laboriseadmeid, mida juhitaksegi vana arvuti peal ja seda sama tarkvara uuemate arvutite peale ei saagi,» selgitas Vilo.

Statistikaameti andmetel kasutas 2013. aastal arvutit igapäevaselt ligi 80 protsenti eestlastest, nendest 17 protsenti on Windows XP kasutajad. Kui vaadata aga avaliku sektori andmeid, siis jääb XP-kasutajate protsent viie-kuue ringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles