Huvigrupid ei toeta jätkuvalt automaksueelnõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVEA.
EVEA. Foto: Meelis Meilbaum

Tänasel Eesti väikeste ja keskmiste ettevõtjate esindusorganisatsiooni (EVEA) ühisel kohtumisel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis otsustasid kokku tulnud organisatsioonid, et ei toeta jätkuvalt «automaksu» eelnõu.

Koosviibimisel leidsid esindusorganisatsioonid, et eelnõu seletuskirja mahtu on suurendatud, kuid tegelikkuses argumendid esindusorganisatsioonide ühistele seisukohtadele ning ettepanekutele on vastatud vaid osaliselt ning ka ettepanekuid ei ole sisuliselt analüüsitud.

Organisatsioonid leidsid, et Eesti on kaugenenud oma lihtsast maksusüsteemist ning on asunud looma maksuerisuste rägastikku, mille tulemusena on tekkiunud olukord, kus ettevõtjal ning ka riigil on võimatu saada ülevaadet eri maksuseaduste koostoimest.

Kui praegu on ametiautode erakasutamisel ühtsed reeglid nii tulumaksu kui ka käibemaksuga maksutamisel, siis muudatuste kohaselt hakkaksid erinevad seadused EVEA hinnangul üksteisele vastu töötama.

Tänasel ühisel kohtumisel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis otsustasid kokku tulnud organisatsioonid, et saadavad vastava ühise pöördumise riigikogule hiljemalt käesoleva nädala neljapäevaks.

Möödunud aasta detsembris arutasid esindusorganisatsioonid ühiselt rahandusministeeriumi poolt vabariigi valitsuse istungile saadetud seaduseelnõu, mille kohaselt oleks pidanud ettevõtjad hakkama esitama 1000-euroste ostu- ning müügiarvete kohta andmeid otse maksuhaldurile ning autodega seotud sisendilt sisendkäibemaksu mahaarvamist oleks piiratud 50 protsendiga.

Koalitsioonipartnerid on ka 1000-euroste arvete eelnõu koalitsioonilepingusse sisse kirjutanud.

Eelnõu on riigikogu rahanduskomisjoni istungil käesoleva nädala neljapäeval ning sellest ajendatuna on EVEA kokku kutsunud 29 erinevat alaliitu ning esindusorganisatsiooni, et antud seaduse eelnõu kohta teha Vabariigi Valitsusele pöördumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles