Gazprom Neft kaalub dollarist loobumist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom
Gazprom Foto: Reuters / Scanpix

Vene riigifirma Gazpromi «naftaosakond» valmistab kliente ette arveldamiseks eurodes ja mitte dollarites – kaitsmaks end USA karmistuvate sanktsioonide eest Ida-Ukraina sündmuste valguses.

Nagu ütles Peterburis reporteritele Gazprom Nefti tegevjuht Aleksandr Djukov, on ettevõte arutanud oma klientidega lepingute ümbervormistamist eurodele.

«Praktiliselt kõik – 95 protsenti meie klientidest – kinnitasid oma valmisolekut hakata arveldama eurodes,» vahendab Financial Times Djukovi sõnu.

Ühe juhtiva pankuri sõnutsi on lisaks Gazprom Neftile veel mitmed maavaradega tegelevad firmad pidanud pankuritega nõu dollarilt eurole ülemineku osas.

«Kõik ärid maavarasektoris räägivad sellest, mida saab teha siis, kui dollaritega enam arveldada ei saa – kui kliiring dollarites ei lähe New Yorgis enam läbi,» ütles ta.

Üleminek tähendaks firmade jaoks ilmselt kõrgemaid kulutusi, kuna tekib vajadus valuutat konverteerida.

Riigipanga VTB tegevjuht Andrei Kostin ütles nädalavahetusel, et Vene eksportijad peaksid kaaluma makseid rublades ja mitte dollarites. «Teatud määral oleks see garantii, et kui keegi otsustaks meile Iraani-stiilis sanktsioonid kehtestada, oleks meil selle vastu teatud tasemel kaitse,» ütles ta riigitelevisiooni vahendusel.

Kostin, kes on üks kaalukamaid tegelasi Vene ärimaailmas, lisas, et on rääkinud kolme suurima Vene eksportija – Gazpromi, Rosnefti ja Rosteci – juhtidega ning nad kõik olid «põhimõtteliselt valmis seda tegema».

«On ju natuke kummaline, et makse Kasahstanist Venemaale käib läbi New Yorgi,» ütles Kostin. Gazprom ütles, et kaalub seda mõtet. Rosneft kavatseb aga «arveldada maksed lepingus sätestatud valuutas».

Maailma suurim nikli- ja pallaadiumikaevandaja Norilsk Nickel on varasemalt maininud Financial Timesile, et arutab Hiina klientidega pikaajaliste lepingute sõlmimist jüaanides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles