Minister tahab karmistada alkoholimüügi korda

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili klient Rain Teesalu alkoholimüügi keelamist bensiinijaamades ei poolda, kuigi ta ise ostab sealt kangemat kraami haruharva.
Statoili klient Rain Teesalu alkoholimüügi keelamist bensiinijaamades ei poolda, kuigi ta ise ostab sealt kangemat kraami haruharva. Foto: Mihkel Maripuu

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder esitas erakonnakaaslasest majandusministrile Juhan Partsile ettepaneku keelustada lahja alkoholi välireklaam ja alkoholimüük bensiinijaamades.


Seederi (IRL) hinnangul ei sobi müüa alkoholi tanklates, sest need teenindavad eelkõige autojuhte ja teisi liiklejaid. Tema väitel näitavad ka küsitluste tulemused samasugust ühiskonna hoiakut.

Reklaamiseaduses tuleks Seederi ettepanekul võrdsustada lahja ja kange alkohol ning mõlema välireklaam keelata. Laiemalt põhjendas minister mõlemat keeldu konjunktuuriinstituudi uuringuga, mille kohaselt tarbitakse Eestis lähinaabritega võrreldes alkoholi rohkem ja seda on palju lihtsam kätte saada.

Piirangud poodides

Täienduseks pakkus Seeder mitmeid piiranguid, nagu alkohoolsete jookide müügipinna vähendamine kauplustes ning uute alkoholi müüvate poodide arvu piiramine. Lisaettepanekuid nimetas ta aga ise üldiseks mõtteaineks.

Seederi väitel on alkoholi liigtarbimise vastu võitlemine valitsuse alkoholipoliitika nurgakivi. «Hoiakute kujundamine ja  ennetustegevus on kõikide ministeeriumide ülesanne ja kohustus,» lausus Seeder.

Küsimusele, kas alkoholi müügi ja reklaami piiramine ei kahjusta kodumaiseid alkoholitootjaid, keda põllumajandusministeerium peaks kaitsma, vastas Seeder, et siinse tööstusega ei seostu ettepanekud üldse. Tema väitel tarbivad eestlased üha enam välismaiseid alkohoolseid jooke.

Küsitavad lahendused

Alkoholitootjate liidu esimees Janek Kalvi leidis, et müügikohtade arvu piiramine võib olla ohtlik tee. «Täna bensiinijaamad, homme võib-olla väiksemad kauplused,» lausus Kalvi, viidates, et alkohol on paljudele poodidele oluline kaubaartikkel.

Alkoholireklaami piirangut hindas Kalvi juba niigi üsna karmiks ja ammendavaks. Enne uute keeldude kehtestamist tuleks tema sõnul analüüsida, kuidas praegusi keelde täidetakse.
«Reklaam kindlasti kedagi jooma ei pane,» väitis Kalvi. Tema sõnul on reklaamipiirangu mõju tootjatele liitrites või saamata jäänud käibes raske hinnata.

Alkoholimüügi keelamine tanklates tooks Kalvi hinnangul tootjatele juba suuremat kahju, kuid selle hinnangulist suurust ei osanud ta öelda.

Minister Seederi sõnul oleks tema ettepanekute jõustumine kõigest üks samm järjepidevas tegevuses. Järgmine samm tuleks ministri hinnangul astuda nelja-viie aasta pärast.

Kommentaar

Kai Realo
Statoili kontseptsioonijuht

Arvestades alkoholi jaemüügile kehtestatud piiranguid ning Sta­t­oili väikest kaubavalikut, siis meie teenindusjaamade poodides alkohoolsete jookide müügil suurt osatähtsust ei ole.

Kui seadust muudetakse, korraldame tegevuse ümber. Loodame aga, et võitluses alkoholismiga ei langetata vaba konkurentsi piiravaid otsuseid. Bensiinijaamades asuvad kauplused ei erine millegi poolest teistest jaekaubandusettevõtetest.

Praktiliselt kõik alkoholi müüvad kauplused on avatud kuni alkoholimüügi keelu alguseni ehk kella 22ni, mistõttu ei müü tanklate poed alkoholi muust jaekaubandusest erineval ajal. Nii teenindusjaama poodi kui ka supermarketisse läheb klient peamiselt autoga ja paljud automaatjaamad asuvad kaubanduskeskuste vahetus läheduses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles