Paavst toetas Vatikani pangareformi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI Vatikanis Püha Peetruse katedraali rõdul.
Paavst Benedictus XVI Vatikanis Püha Peetruse katedraali rõdul. Foto: AP / Scanpix

Paavst Franciscus avaldas esmaspäeval toetust Vatikani pangale ning lükkas ümber kuuldused skandaalidesse sattunud ning nüüd reformiteed alustanud asutuse laialisaatmisest.

«Püha Isa kiitis heaks Istituto per le Opere di Religione (IOR) reformiettepanekud ja kinnitas IOR-i missiooni olulisust,» teatas Vatikan avalduses. «IOR jätkab katoliku kirikule finantsteenuste osutamist kogu maailmas.»

Panga kõneisiku Max Hohenbergi sõnul on paavsti sõnavõtt «võimas toetusavaldus meie missioonile ja viimase kaheteistkümne kuu raskele tööle». Hohenbergi sõnul lõpetab pank suveks oma klientide kontrolli ja parandab lõimumist teiste Vatikani struktuuridega.

IOR haldab katoliku koguduste, Vatikani ametnike ja vaimulike pangaarveid üle kogu maailma. 2012. aastal ulatusid panga varad 6,3 miljardi euroni, pangal oli 18 900 klienti.

Kaht endist pangadirektorit ootab sel aastal rahapesuprotsess, lisaks on kohtu all Vatikani juhtiv raamatupidaja, keda kahtlustatakse raha smugeldamise katses Vatikani pangaarvete kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles