Apple’i töötajate nutulaul: öötöö ja pidev paranoia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Iga tehnoloogasfääris tööd otsiva inimese CVs oleks pärliks kirje Apple Inc. Tehakse seal ju planeedi kõige ihaldatuimaid vidinaid. Aga kas töö Õunaimpeeriumis on ikka nii roosiline?

Selle selgitamiseks kogus Business Insider kogus kokku Apple’i endiste töötajate mälestusi.

Tarkvarainsener Robert Bowdige:
Ma ei tohtinud oma naisele oma tööst mitt hingatagi. Kõik mis ta teadis, on see, et töötan vat selles hoones siin üle tee. Kui pidin töö asjus Inglismaale Manchesteri sõitma, sisi tahtis naine minuga kaasa tulla. See keelati karmilt ära, sest mu naine töötas tollal IMBs. Minu liikumise järgi oleks (Apple arvates) võinud konkurent haisu ninaa saada, mille kallal me töötame.

Kim ACheinberg, Apple’i töötaja abikaasa:
Minu mees töötas Inteli protsessoritel jooksva Mac OSXi kallal. Korraga teatas tema ülemus, et ta ei tohi oma tööst kellelegi hingata, isegi minule mitte – ehkki selle versiooni nimigi oli minu idee. Meie kodukontor tuli ümber ehitada Apple’i turvastandarditele vastavaks. Lõpuks käskis ülemus mu meest, et ta paneks mind unustama kõik, mida sellest kunagi üldse teadnud olen. Mulle tuli meelde film «Täielik mäluvahetus».

Anonüümne töötaja:
Apple’s oled sõna otseses mõttes tööga aheldatud. Mina töötasin iPadi kallas, ja oh kõiki neid turvameetmeid, mida firma võttis selleks, et prototüüp avalikkuse ette ei ilmuks! Meile eraldati akendeta tuba, ukselukud vahetati. Ainukesed, keda sinna lubati, olid kolm arendajat ja mina, sisse lasti nime ja ID numbri alusel. Kõige lõpuks puuriti laudadesse augud ja prototüübid aheldati jämedate rattalukkudega.

Võrdse panuse eest väiksem palk pluss öötöö
Paljud anonüümsed töötajad kurdavad, et Apple’i palgad on tithipeale väiksemad, kui teistes samasugustes ettevõtetes, töötaja peab juba õunalogo üle uhke olema. Eriti puudutab see müügiinimesi, aga ka IT spetsialiste. Töötajatelt oodatakse, et nad oleksid tööandja käsutuses 24/7 ning ületundide peale nina krimpsu ei tõmbaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles