Ekspert: Soome vajab uut Nokiat

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia mobiil.
Nokia mobiil. Foto: SCANPIX

Soome rahandusministeeriumi riigihalduse asekantsleri Juhani Turuneni sõnul vajab tema riik n-ö uut Nokiat, et majandussurutisest kiiremini välja tulla.


Praegune surutis ei ole Soomele nii tõsine kui 1990. aastate alguse oma, samas on see aga üleilmne, märkis Turunen. Surutise laia haaret, mille tõttu ekspordivõimalused on kehvad, peab asekantsler üheks põhjuseks, miks Soomel kulub sellest taastumiseks kauem aega kui eelmisest kriisist paranemiseks.

Teine põhjus on, et praegu pole veel esile kerkinud sellist kiiresti kasvavat majandusharu nagu 1990. aastatel oli elektroonikatööstus. «Pärast eelmist kriisi oli meil n-ö Nokia fenomen,» lausus Turunen. «Elektroonikatööstus kasvas väga kiiresti ja see tõmbas Soome kiiresti surutisest välja.»

«Meil ei ole uusi Nokiaid,» tõdes ta.

Siiski usub Turunen, et Soome majandusel hakkab tasapisi paremini minema, ehkki selle langus I kvartalis veidi kiirenes, ulatudes 0,4 protsendini. Ekspordis pole Turuneni sõnul veel paranemise märke eriti näha, küll aga siseriiklikus tarbimises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles