Märtsi toidukulud olid viimase 20 aasta suurimad

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Andres Teiss / Postimees

Eesti konjunktuuriinstituudi (EKI) keskmine toidukorv kallines märtsis võrreldes detsembriga 1,6 protsenti, aastaga 2,9 protsenti ja märtsi toidukulud on viimase 20 aasta kõige suuremad.

EKI keskmine toidukorv maksis märtsis 71,61 eurot ning on eelmise aasta detsembri ostukorvist 1,15 eurot kallim. 2013. aasta märtsiga võrreldes on toidukorv kallinenud 2,05 eurot.

Märtsis kallinesid võrreldes detsembriga puu- ja köögivili, kala ning piima-, teravilja- ja lihasaadused. Odavnesid suhkur, hakkliha, kanamunad ja suitsulihatooted.

Aiasaaduste maksumus toidukorvis suurenes võrreldes eelmise aasta detsembriga 7,2 protsenti. Köögiviljast kallines värske kapsas 12,2 protsenti, porgand 9,7 protsenti ja kartul 5,1 protsenti ning odavnes mugulsibul 5,8 protsenti.

Õunte hind oli märtsis 12,2 protsenti kõrgem kui möödunud aasta detsembris. Neljaliikmeline pere kulutas aiasaaduste ostmisele 6,43 eurot nädalas, mis on 0,43 euro võrra rohkem kui detsembris.

Piimatoodete tarbimisele kulus neljaliikmelisel perel 17,23 eurot nädalas, mis on 0,37 euro võrra enam kui detsembris. Esimeses kvartalis kallinesid piim-keefir 3,4 protsenti, kohupiim 2,9 protsenti, juust 2,7 protsenti, või 1,2 protsenti ja koor 0,3 protsenti.

Teraviljasaaduste ostukulud toidukorvis märtsis võrreldes detsembriga suurenesid 2,2 protsenti ehk 22 senti.  Sai-sepik kallines 4,1 protsenti ja leib 1,4 protsenti.

Lihasaaduste ostukulud toidukorvis on suurimad, hõlmates 28 protsenti ehk märtsis 19,99 eurot kogu korvi maksumusest. Detsembriga võrreldes olid lihatoodete hinnamuutused minimaalsed, nende kogumaksumus ostukorvis suurenes 5 sendi võrra.

Liha kallines 0,6 protsenti ja keeduvorst 0,2 protsenti. Hakkliha odavnes 1,6 protsenti ja suitsulihatooted 0,6 protsenti.

Kala ostukulud nädalas suurenesid märtsis 15 sendi võrra. Kanamunade hind langes märtsis 1,4 protsenti. Pere kulutas munade ostmisele 1,46 eurot nädalas, mis on kaks senti vähem kui detsembris.

Suhkur odavnes märtsis võrreldes detsembriga 8,7 protsenti, kondiitritooted kallinesid 0,7 protsenti. Kokku vähenesid selle kaubagrupi nädala ostukulud ühe sendi võrra.

Konjunktuuriinstuudi hinnangul jätkab keskmise toidukorvi hind kallinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles