Ukraina peaminister peab Venemaa müüdava gaasi hinna tõusu poliitiliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk Foto: SCANPIX

Ukraina peaministri Arseni Jatsenjuki hinnangul on Venemaa otsus tõsta Ukrainale müüdava gaasi hinda «poliitiline».

«Ühtegi muud põhjust ma selle taga ei näe,» vahendas Ukraina valitsuse sekretariaat peaministri sõnu.

Vene peaminister Dmitri Medvedev teatas neljapäeval veel ühe Ukrainale tehtud hinnaalanduse tühistamisest, mis tõstab gaasi hinna 485 dollarile 1000 kuupmeetri kohta.

Kolmapäeval tühistas Venemaa president Vladimir Putin 2010. aasta Harkivi kokkuleppe, millega Moskva tegi Ukrainale gaasi 100-dollarise hinnasoodustuse ja sai vastutasuks Krimmi sadamalinna Sevastopoli kasutamisõiguse laevastikubaasina.

See hind on «täiesti vastuvõetamatu ning Venemaale on see hästi teada», ütles Ukraina valitsusjuht.

«Eeldame, et Venemaa läheb gaasisurve kasutamisel veelgi kaugemale, piirates muu hulgas gaasitarneid läbi Ukraina territooriumi,» lausus Jatsenjuk.

Venemaa lubas Ukrainale detsembris 15 miljardi dollari suurust laenu, sellest maksti eelmise aasta lõpus ära kolm miljardit ning veel kaks miljardit lubas Venemaa maksta Ukrainale sel aastal, et Kiiev saaks Moskvale oma gaasivõla ära maksta, seletas Ukraina peaminister.

«Kui Venemaa täidab oma kohustusi ja soostub kahe miljardi suuruse laenuosa ära maksma, saame kahe miljardi ulatuses võlga tasuda,» ütles Jatsenjuk.

Jatsenjuk lubas, et Ukraina võtab riigi energiajulgeoleku tagamiseks ning gaasivarustuse küsimuse lahendamiseks tarvitusele kõik poliitilised, majanduslikud, diplomaatilised ja õiguslikud vahendid.

Ta lisas, et Slovakkiast Ukrainasse vastassuunaliste gaasitarnete alustamine võib olla üks võimalik lahendus.

Ukraina valitsus on korduvalt taotlenud ja kavatseb jätkata Euroopa partneritelt Ukrainasse vastassuunaliste gaasitarnete kohta otsuse taotlemist. «Sel juhul peaks Ukraina maksma ligi 350 dollarit 1000 kuupmeetri kohta praeguse 500 asemel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles