Ungari peaministri koduküla saab uhke jalgpallistaadioni

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallisõbrast Ungari peaminister Viktor Orban
Jalgpallisõbrast Ungari peaminister Viktor Orban Foto: SCANPIX

Felcsuti küla tagasihoidlike nõukogude hõnguga majakeste keskel on käimas midagi kummalist.

Tornkraanad seisavad parvena ligi 4000 istekohaga staadioni ümber, mis hakkab kandma Ungari jalgpallilegendi Ferenc Puskase nime.

Maksma läheb rajatis üle 17 miljoni dollari, kirjutab New York Times ja küsib: kust küll selline ekstravagants vaid 1800 elanikuga asula suhtes?

Ja vastab ise: Felcsut on Ungari mõjuvõimsa peaministri Viktor Orbani koduküla. Ning andunud jalkafännist valitsusjuhi maamaja jääb staadionist pelga seitsme meetri kaugusele.

«Kogu küla käib siin tööl,» ütleb ehitustööline Laszlo Molnar. «See on nagu katedraal.»
Pärast võimuletulekut aastal 2010 on Orbani ja tema Fidesz-partei juhitud valitsus kirjutanud ümber riigi konstitutsiooni ja andnud välja sadu seadusi – nende hulgas maksukoodeksi, mille kohaselt on investeeringud spordi heaks maksuvabad.

Sel pühapäeval toimuvad Ungaris parlamendivalimised, kus Orban kõigi eelduste kohaselt oma võimu veelgi kindlustab.

Orbani kriitikud on rahutud ka seetõttu, et hiljuti kiirkorras Venemaaga tuumaenergia lepingu sõlminud poliitik on nende meelest üha lähedasem sealse presidendi Vladimir Putiniga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles