Eestlased maksavad soomlaste jäätmete põletamisele peale

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrastamata prügila. Foto on illustreeriv.
Korrastamata prügila. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elektritarbijad doteerisid Eesti Energiat rohkem kui 300 000 euroga peamiselt Soomest sisse veetud olmejäätmete põletamise eest Iru elektrijaamas. Tegemist on ligi viiendikuga 1,8 miljoni euro suurusest toetussummast, mille energiafirma teenis Iru elektrijaamas kaheksa kuu jooksul nii taastuvenergia kui elektri ja soojuse tõhusa koostootmise toetusena.

Energiafirma ei pea eraldi arvestust selle üle, kas toetus kasseeritakse sisse imporditud jäätmete põletamise või kodumaise kütuse eest.

«Meie jaoks on tegemist väärtusliku kütusega, mida hangime vastavalt turul valitsevale pakkumisele,» ütles Iru elektrijaama arendusjuht Urmo Heinam.

«Irus põletatava ligi 220 000 tonni prügi pealt kavandame toetusena teenida aastas ligi 2,1 miljonit eurot ning imporditud kütuse osa sellest moodustab tänavu ligi 17 protsenti. Kui majandustingimused meie jaoks ei muutu, peaks importkütuse osatähtsus vähenema ja 2015. aastal jääma kaheksa protsendi sisse.»

Eesti Energia partnerid importisid alates Iru prügipõletusploki töölepanekust Eestisse 38 000 tonni olmejäätmeid Soomest. Eellepingud on sõlmitud prügi toomiseks nii Iirimaalt kui ka Suur­britanniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles