Baltimaade ärimees jõudis esimest korda Forbesi miljardäride nimekirja

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimest korda jõudis Baltimaade ärimees Forbes Ameerika maailma miljardäride nimekirja. See on Maxima keti omanik leedulane Nerijus Numavičius.

Maxima jaepoodide äri sai alguse 1992. aastal, kui üheksa sõpra, kaasa arvatud Nerijus Numavičius, asutasid ettevõtte Urdžia, mis nimetati hiljem ümber Vilniaus Prekybaks. Leedus ostsid nad investeerimistšekke ja aktsiaid. Hiljem tekkis sõpradel jaekaupluste keti loomise idee, teatas Forbes Eesti.

Oma esimesed miljonid teenis ettevõte 1998. aastal, kui müüs varem ostetud suhkrutehased Taani firmale Danisco Sugar. Selle rahaga hakati arendama kaubandusketti, mis võttis discounter’i kontseptsioonis eeskuju Saksa ketist Aldi ja USA Wal-Martist.

Leedus töötas ettevõttel 2000. aastal juba sada poodi ja alustati teiste Balti riikide turgude vallutamist. Kui Lätis sujus kõik üsna kergelt – Läti Maxima tegutsemise kolmandal aastal edestasid leedulased oma 180 miljoni eurose käibega Norra kaubandusketti Rimi –, siis Eestis osutus turule tulek raskemaks. 2001. aastal tegutsesid Eestis juba kaks kohalikku ketti: Säästumarket ja Selver, samuti oli selleks ajaks poed avanud Rimi. Seetõttu ei ole Maximal õnnestunud Eestis turuliidriks saada. Keskmiselt igal teisel aastal toodab Eesti Maxima kahju: 2011. aastal oli kahjum üle 8 miljoni euro. Kuid Nerijus Numavičius ei anna alla, ta lubab Eesti turu vallutada juba lähiajal.

2003. aastal algasid Vilniaus Prekybas suured muutused mis põhjustasid ettevõtte juhtkonnas lahkarvamusi. Aktsionärideni jõudnud tüli tõttu ostis Nerijus Numavičius nende osad välja ning sai nii oma miljardi dollarise varaga Balti esimeseks miljardäriks. Maxima keti käive ulatub täna 4 miljardi euroni aastas ja tegutsetakse kokku kuues riigis.

Nerijus Numavičius ei ole meie regioonis siiski ainus miljardär. Naaberriigi Soome kõige jõukamaks inimeseks on Antti Herlini. Ta on mees, kes omab kontrolli rahvusvahelise lifte ja eskalaatoreid tootva ning hooldava äriühingu Kone üle. Tema varade maht ulatub hinnanguliselt 3.3 miljardi dollarini. Skandinaavia riikides on kokku 38 miljardäri varade kogumahuga 171.3 miljardit dollarit. Nende hulgas näiteks Taani päritolu ettevõtja Kjeld Kirk Kristiansen (LEGO) kelle rikkust hinnatakse 10.2 miljardi dollarini ning rootslane Stefan Persson (H&M), kelle varade väärtuseks on 34.4 miljardit dollarit. Meie lähinaabrite edu lubab loota, et lähiajal ka mõne eestlase nimi planeedi rikkaimate inimeste hulgas figureerib.

Miljardäride edetabeli esikohal on endiselt Bill Gates. Tema vara hinnatakse 76 miljardi dollari suuruseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles