MM turgutab Lõuna-Aafrikat vaid hetkeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kõikide pilgud on naelutatud Lõuna-Aafrikale. Tähelepanu on tore, kuid paljukiidetud mõju majandusele võib jääda lühiajaliseks.


«Meie hinnangul kasvab Lõuna-Aafrika majandus tänavu 0,7 protsenti.

Seda tänu fännide poolt kulutatud summadele, infrastruktuuriprojektidele ja samuti seetõttu, et paljud turistid lükkavad oma külastused tänavu hilisemale ajale – kuna MMi ajal on kõik kallim,» ütles Nomura analüütik Peter Attard Montalto.

Kuid ta kahtleb, kas majandusele ka pikemas perspektiivis positiivset mõju jagub.

«Tänavune kasvuefekt on vaid mask, mis katab kinni sügavad probleemid hariduse, tervishoiu, tarneid puudutava infrastruktuuri ja tööhõivepoliitika vallas.

Tõsi, maailmakarikas pakub Lõuna-Aafrikale imelise võimaluse end näidata ja positiivseid emotsioone genereerida, kuid kui meediakära vaibub ja kiidulaul lakkab, keskenduvad investorid ennekõike reaalsele konkurentsivõimele.

Ja ei unusta riigi suhteliselt aeglast, 3,5-protsendilist majanduskasvu. Kuna Lõuna-Aafrika tõenäoliselt kohendab valuutapoliitikat ja üritab oma raha devalveerida, võib see lähimas perspektiivis konkurentivõimet tõsta.

Kuid see ei asenda pakilisi poliitilisi otsuseid, mis teeksid tegemist probleemide juurtega.»

Montalto sõnutsi peaks valuuta hetkel stabiilsena püsima, kuna turud ei taha enne mängude lõppu agressiivselt randi langusele panustada, kuid kapitali tegelik netosissevool jääb väikeseks.

Ta hoiatas aga, et kuigi julgeolekuküsimused ei tohiks tegelikult niiviisi mõjuda, võivad paar vastikut meediakajastust siiski valuuta väärtust kõigutada.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles