Kinnisvaraarendaja: miks ma ei ehita üürimaju?

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune hakkab välja nägema Vana-Kalamaja 31 elamu.
Niisugune hakkab välja nägema Vana-Kalamaja 31 elamu. Foto: Merko Ehitus Eesti

Kinnisvarafirma Domus arendusdirektor Ingvar Allekand tõi oma üüriturule pühendatud konverentsil peetud ettekandes välja mitmed põhjused, miks kinnivaraarendajad ei kibele üürimaju esitama.

Tallinna amortiseerunud «mägedele» on vaja alternatiiv, möödunud majanduskriis näitas ilmekalt, et sugugi kõik ei saa olla korteriomanikud ning ka tänapäeva noored nõuavad kõrgemat kvaliteeti. Sellest hoolimata on kinnisvaraarendajate huvi üürituru vastu leige.

Allekand tõi oma ettekandes välja, et kui rikastes riikides on üürituru osakaal väga suur, kuni 50 protsenti, siis Eestis jääb see hinnanguliselt 10-15 protsendi kanti. «Praegu osakaal on selgelt liiga väike, umbes kolmandik oleks siinsel turul optimaalne,» rääkis Allekand.

Domuse arendusdirektor iseloomustab  tänast üüriturgu ebastabiilse ja lühiajalisena ning üürniku kasuks tugevalt kaldu olevana. Ühtlasi on üüriturg Allekandi hinnangul killustunud ja ebaühtlase kvaliteediga.

Peamiste põhjustena miks arendajad ei taha ehitada üürimaju loetles Allekand väikest tootlust ja nõrka laenukatte kordajat, rahavoo probleemi, üürniku poole kaldu olemist, mis sunnib vältima stabiilseid lepinguid ning seda, et alternatiivsed investeerimisvõimaluses on väiksema riski ja parema tootlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles