Läti kultuuritegelased: meil on oma presidendi pärast häbi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš ja USA president Barack Obama 2012. aasta maikuus toimunud NATO kohtumisel.
Läti president Andris Bērziņš ja USA president Barack Obama 2012. aasta maikuus toimunud NATO kohtumisel. Foto: SCANPIX

Ligi 400 Läti kultuuritegelast ja teiste valdkondade esindajat on kirjutanud avaliku kirja riigi presidendile, valitsusele ja seimile, milles kutsuvad Andris Bērziņšit kaaluma oma sobivust riigipea ametisse.

Allakirjutanute hinnangul ei esinda Bērziņš Läti rahva huve.

«Meil on häbi, et meie huve esindavad teiste riikide VIPid nagu Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Leedu president Dalia Grybauskaitė ja USA president Barack Obama, sel ajal kui meie president on võimetu kujundama avalikku seisukohta ega kinnita oma valmisolekut ja tahet juhtida Läti rahvast otsustatavetel hetkedel, vaid vaid on valmis võõrustama Riia lossis agressorit, inimõiguste rikkujat ja inimest, kes on kuulutanud end Vene impeeriumi taastajaks – Vladimir Putinit,» vahendab kirja Dineas Bizness.

Intelligentsi esindajad nõuavad, et nii president kui seim väljendaksid selgelt oma seisukohta nii Ukraina sündmuste kui ka Venemaa poliitilise režiimi suhtes, mis on «kasvanud üle autoritaarseks diktatuuriks».

Autorite sõnutsi ei ole praegu Lätisse oodatud mitte ainult Putin, patriarh Kirill ja teised ametiisikud, vaid ka Vene lavakunstnikud, kes osalevad iga-aastasel Jurmala laulukonkursil «Uus Laine».

Delfi.lv andmetel on pöördumisele alla kirjutanud kirjanik Andra Neiburga, helilooja Peteris Vasks, režissöör Ivo Briedis, helilooja Gustavs Strenga, kirjanik Banjuta Rubes, publitsist Pauls Bankovskis, ajakirjanikud Atis Klimovičs, Baiba Strautmane ja paljud teised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles