Gazprom tõstab Ukrainale müüdava gaasi hinda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peakorter Moskvas.
Gazpromi peakorter Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa gaasikontsern Gazprom teatas teisipäeval, et tõstab Ukrainale müüdava gaasi hinda enam kui kolmandiku, kui Kremli-meelset valitsust enam võimul ei ole.

Kui seni maksis Ukraina 1000 kuupmeetri Vene gaasi eest 285,5 dollarit, siis uus hind on 385,5 dollarit, ütles Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleri pressiteates.

Gazprom vähendas Ukrainale müüdava gaasi hinda detsembris 268,5 dollarile 1000 kuupmeetri eest. Gaasihinna alandamine oli Vene presidendi Vladimir Putini abikäsi Ukraina tollasele presidendile Viktor Janukovõtšile pärast seda, kui viimane loobus tihedamate sidemete nimel Moskvaga assotsiatsioonileppe sõlmimisest Euroopa Liiduga.

«Soodushind Ukrainale enam ei kehti. Selle põhjuseks on Ukraina suutmatus tasuda 2013. aasta võlgu ning maksta täies mahus uute tarnete eest,» ütles Miller, kelle sõnul Ukraina võlg Gazpromile ulatub hetkel 1,711 miljardi dollarini.

Venemaa on korduvalt kasutanud konfliktides Ukrainana mõjutusvahendina gaasi, kuna Kiiev sõltub gaasiga varustamisel pea täielikult naaberriigist. Suhted Moskva ja Kiievi vahel pingestusid järsult veebruari lõpus pärast läänemeelse valitsuse võimuletulekut Ukrainas ning sellele järgnenud Krimmi annekteerimist Venemaa poolt.

Miller lisas, et Gazprom maksab alates selle aasta teisest kvartalist Ukrainale Vene gaasi transiidi eest läbi Ukraina territooriumi Euroopasse senisest kümme protsenti rohkem.

Ukraina nõustus eelmisel nädalal Rahvusvahelise Valuutafondi laenutingimusega tõsta tarbijatele gaasi hinda kuni 50 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles