Põhja-Korea teenib kujudega kõva raha

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea teenib kujudega kõva raha.
Põhja-Korea teenib kujudega kõva raha. Foto: SCANPIX

Vaatamata isoleeritusele enamikest maailma maadest teeb Põhja-Korea õitsvat äri kujude ja monumentidega. Klientide pikas nimistus domineerivad Aafrika riigid.

Viimane diil tõi paariariigile 5 miljonit USA dollarit kahe Zimbabwe presidendi Robert Mugabe kuju eest – staažika liidri 90 sünnipäevaks.

Kahest «Mugabest» kogukam – 10 meetri kõrgune pronkskuju, mis hakkab ilmestama Zimbabwe pealinna Hararet – läks Bloomberg Businessweeki andmetel maksma 3,5 miljonit dollarit.

Väiksem 1,5-miljoniline versioon viiakse Mugabe kodukülla Zvimbasse.

Kujudele, monumentidele ja muule selletaolisele on Põhja-Koreas pühendunud Mansudae kunstistuudio, mis võib vabalt olla maailma suurim – väidetavalt teenib seal leiba 4000 inimest, 1000 neist kunstnikud.

Lisaks arvukatele Aafrika riikidele on stuudio rahvusvahelise äri osakond nimega Mansudae Overseas Project Group of Companies teinud Bloombergi andmetel tellimustöid ka Süüriale, Malaisiale ja Saksamaale.

Mugabe kujud on Zimbabwe uudiskanali Bulawayo24 andmetel tarnimiseks valmis. Püsti pannakse nad siiski alles pärast Mugabe surma.

Mansudae stuudio töödega pidavat vahel juhtuma piinlikke asju. Nimelt kipuvad nad olema omavahel üsna sarnased. Kui Senagali Vabariik neilt enam kui 50 meetri kõrguse Aafrika Renessansi monumendi tellis, tuli seda kergelt kõpitseda.

Nagu ütles selle sotsialistliku realismi stiilis kujutatud perekonna kohta Senegali president, «pidid [perel] olema aafrikalikud, mitte asiaatlikud pead».  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles