Ericsson Eestis: suur, aga tundmatu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericsson Eesti juht Seth Lackman, kelle soontes voolab ema poolt ka eesti verd, töötab siin juba 1996. aastast.
Ericsson Eesti juht Seth Lackman, kelle soontes voolab ema poolt ka eesti verd, töötab siin juba 1996. aastast. Foto: Liis Treimann

Eesti suurima käibega ettevõte osaleb globaalse netivõrgu loomisel.

Ericsson Eesti on käibe järgi suurim ettevõte riigis, andes tööd peaaegu pooleteisele tuhandele inimesele. Mis asja ettevõte ajab, teatakse aga vähe.

«Millega nad tegelevad, kas toodavad meditsiinitehnikat?» küsis kolleeg, kui sättisin ennast Ericssoni tehast külastama.

Kui Ericsson veel mobiiltelefone valmistas, teati seda firmat üsna hästi. Nüüd, kus ettevõte on keskendunud peamiselt mobiilsidevõrguseadmete tootmisele, teatakse teda vähem.

Ka Ericsson Eesti juht Seth Lackman möönis, et kui ta küsib kelleltki, mis asi on Ericsson, vastatakse tavaliselt, et nad tegid kunagi mobiiltelefone.

2012. aastal oli Ericsson Eesti käive 1,3 miljardit eurot, millega oli Ericsson Eestis ainus miljardi euro suuruse käibega ettevõte. Seega annab Ericsson Eesti vähemalt viis protsenti kogu grupi käibest. 2012. aastal moodustas Ericsson Eesti kasum (27 miljonit eurot) neli protsenti kontserni kogukasumist.

Eelmisel aastal kasvas grupi kasum üle kahe korra, 12,2 miljardi Rootsi kroonini (1,3 miljardi euroni), kui suure osa annab kohalik ettevõte, selgub mõne kuu pärast.

Mobiiliseadmete tootmise sektoris on Ericssoni suurimateks konkurentideks NSN (Nokia Solutions and Networks), mis kohe, kui Nokia mobiilitootmine läheb lõplikult üle Microsoftile, jääbki selle põhitegevuseks, ning Hiina Huawei.

Ericssoni põhitegevus on siiski LTE (Long Term Evolution) võrguseadmete, mida laiemalt tuntakse 4G võrguna, tootmine. Ettevõtte ennustuse kohaselt on 2019. aastal nutitelefonide kasutajate arv 5,6 miljardit võrrelduna kahe miljardi kasutajaga praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles