Idufirma teeb töö paindlikumaks

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GoWorkaBiti asutajad Gerli Veermäe, Kei Karlson ja Ethel Voites on kindlad, et suudavad inimesi paindlikumalt tööle harjutades ettevõtete tööjõumuresid lahendada.
GoWorkaBiti asutajad Gerli Veermäe, Kei Karlson ja Ethel Voites on kindlad, et suudavad inimesi paindlikumalt tööle harjutades ettevõtete tööjõumuresid lahendada. Foto: Peeter Langovits

Eelmise aasta lõpus seisis pea seitse aastat personalikonsultandina töötanud Kei Karlson teelahkmel – kas jätkata palgatööd või üritada ellu viia juba mõnda aega meeles mõlkunud äriidee.

Karlson otsustas viimase variandi kasuks ning võttis mullu oktoobris osa üritusest «Gara­ge48», milles osalejad peavad 48 tunni jooksul oma idee müügikõlblikuks sättima.

Aastaid personalivaldkonna probleemidega lähedalt kokku puutunud Karlsonil oli plaan luua veebiplatvorm, kus mõne minutiga saaks üksteist leida tööandjad, kellel on kiirelt vaja lühikeseks ajaks ajutisi töötajaid, ning inimesed, kes oleksid huvitatud selliste tööde tegemisest lisateenistuse või kogemuse võrra rikkaks saamise nimel.

Idee leidis «Garage48-l» tugevat poolehoidu ning nii sündiski iduettevõte nimega GoWorkaBit. «Maailmas on tööandjate hulgas üha süvenev probleem talentide vähesus; teiselt poolt soovivad inimesed üha enam teha tööd endale sobiva graafiku järgi, mitte tavapäraselt üheksast viieni,» selgitas Karlson, millele tema ettevõte lahendust üritab pakkuda.

Raha teenib 6000 kasutajaga GoWorkaBit tööandjate brutopalgale teatud koefitsiendi järgi lisatava teenustasuga.

«Me maksame ise ära kõik tööandja maksud, tegeleme dokumentatsiooniga ning esitame tööandjale koondarve; ta ise ei pea midagi tegema,» selgitas Karlson. Peale lisaraha ning töökogemuse annab ajutine töö võimaluse oma silmaringi laiendada.

«Näiteks üks kolmanda kursuse ehitustudeng käis mõned päevad restoranis nõudepesijana tööl. Oma tagasisides oli ta väga vaimustatud, et sai heita pilgu kulisside taha, kuhu ta restorani kliendina ei pääse,» rääkis GoWorkaBiti asutaja.

Kui praegu vahendab GoWorkaBit Eestis lihtsamate – lao- ja klienditeeninduse – tööde tegijaid, siis edaspidi keskendutakse üha rohkem spetsialistide projektipõhisele vahendamisele.

Eelmise aasta lõpus otsustas Karlson loobuda põhitööst personaliettevõttes Manpower ning pühendas ennast täielikult idufirma edendamisele. Lisaks temale tegutseb ettevõttes täiskohaga veel tiimijuht Gerli Veermäe ning kaas­asutaja Margus Pala. Kokku on meeskonnas kuus inimest, kusjuures palka ei saa ettevõttest neist praegu veel keegi.

«Eks see veidi fanatismist kantud ole,» muigas Karlson. Tugevat usku ettevõtmisesse süstisid Suurbritannia idufirmade võistluse «Seedcamp» kohtunikud – vaid neli kuud pärast idufirma asutamist kuulutati GoWorkaBit selle maineka võistluse võitjaks. Praeguseks on jõutud kodumaise võistluse «Ajujaht» poolfinaali.

GoWorkaBitil oma nišis Karl­soni sõnul suurt konkurentsi ei ole, suurimad väljakutsed on pigem tavapärast töökorraldust soosiv seadusandlus ning tööandjate harjumuspärased mõttemallid.

«See, kui sul on inimesed pidevalt projektipõhiselt tööl, nõuab ettevõttelt väga head juhtimist,» tunnistas Karlson. Tema sõnul kaalub parimate spetsialistide kaasamisest tulenev kasu täiendavast planeerimisvajadusest tuleneva ajakulu kindlalt üles.

Kui Eestis, kus ettevõte praegu tegutseb, on tööseadus üsna paindlik ning GoWorkaBiti vahendatavad töötajad palgatakse käsunduslepinguga, siis Suurbritannias ja Iirimaal, kuhu iduettevõte loodab investorite abiga lähema aasta jooksul laieneda, on seadusandlus teine ning turule on keeruline pääseda. Karlsoni sõnul on neil aga tänu «Seedcampile» juba olemas mitmed kontaktid ning nad on leidnud juristi, kes üritab leida parimat viisi, kuidas traditsioonilise töökorraldusega riikides GoWorkaBiti ärimudel käima lükata.


Kommentaarid

Reelika Kruuse

ASi Baltic Restaurants Estonia personali­spetsialist

Baltic Restaurants Estonia AS on kasutanud GoWorkaBiti teenust veidi üle kuu aja. Oleme leidnud üle kümne töötaja. Ettevõttes, kus on üle 400 töötaja, võib tulla ette olukordi, kus töötajad ootamatult haigestuvad või on töötajal erakorraliselt vaja mõnda vaba päeva või üldse hooajalise eriolukorra tõttu vaja lisatööjõudu. Sellest tulenevalt on olnud GoWorkaBit meile suureks abiks.


Maarika Lember

Statoil Fuel & Retail Eesti AS HR partner

Kevadel ja suvel kliendiarv Statoili teenindusjaamades kasvab. Selleks et tellitud kaubad saaksid kenasti vastu võetud ja teenindusjaama riiulitele välja pandud, olemegi Petrooleumi teenindusjaamas klienditeenindajate abiliste leidmiseks testinud GoWorkaBiti teenust. Tuleb tunnistada, et GoWorka­Biti teenuse kasutamine on väga mugav ja kandidaadid jõuavad kohale kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles