Ukraina adub ohtu Vene turistides

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsete meeleavaldusel Donetskis 23. märtsil on tekkinud väike rüselus.
Venemeelsete meeleavaldusel Donetskis 23. märtsil on tekkinud väike rüselus. Foto: AP

Alanud nädalavahetusel on Ukraina idaosas oodata venemeelsete demonstratsioonide jätkumist. Riigi endine kaitseminister ja rahvusliku julgeoleku ning kaitse nõukogu sekretär Jevgen Martšuk hoiatas, et Donetski kanti on kogunenud suurel hulgal «tavariietes Vene turiste».

Martšuki sõnutsi ei pruugi Vene vägede sekkumine Ida-Ukrainas toimuda massilise pealetungi näol, kirjutab Financial Times. Pigem võib selle korraldada «suur hulk inimesi, kes ei kanna vormiriietust, kuid on varustatud automaatrelvadega», selgitas Martšuk.

Ukraina riikliku julgeolekunõukogu sekretär Andri Parubi ütles neljapäeval, et iga päev saadetakse Ukraina piirilt tagasi 500–700 venelast, kelle suhtes on kahtlus, et tegemist võib olla provokaatoritega või isikutega, kel on kontakte sõjaväega.

Eile helistas USA presidendile Barack Obamale Venemaa ametivend Vladimir Putin, kes pakkus võimalust rääkida läbi Washingtoni ettepanekute üle. Valge Maja teatel lepiti kokku välisministrite John Kerry ja Sergei Lavrovi kohtumises «arutamaks järgmisi samme».

Kerry ja Lavrovi kohtumist kinnitas ka venelaste kokkuvõte telefonikõnest, aega ja kohta ei mainitud.

Kurjakuulutav oli aga teatele lisatud Putini tsitaat, kes hoiatas «ekstremistide jätkuva möllamise» eest, kes Ukrainas «karistamatult» rahulikke elanikke ründavad.

Putin muretseb samuti selle pärast, et Transnistria piirkond Moldovas – mis samuti võib olla Vene sõjaväe sihikul – «kogeb [parasjagu] blokaadi», mis kahjustab «elanike elutingimusi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles