Eesti elektribörs alustas edukalt

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Pool Spoti tegevjuht 
Mikael Lundin eilsel pressikonverentsil.
Nord Pool Spoti tegevjuht Mikael Lundin eilsel pressikonverentsil. Foto: Peeter Langovits


Elektribörsi Nord Pool Spot ja põhivõrguettevõtte Elering juhtide kinnitusel on Estlinki hinnapiirkonna kaks esimest tegevuskuud möödunud edukalt.


Nord Pool Spoti müügijuhi Hando Sutteri sõnul läks kohanemisega kiireks, sest seadusandja näitas avatud elektriturule rohelist tuld veebruari lõpus, tegevusega Eestis alustas maailma suurim elektribörs juba aprillis.

Sutteri väitel tõstis elektrituru avamine küll hindu, ent päevade ja veel enam tundide lõikes olid erinevused suured. Nii oli keskmine elektrihind mais 34,81 eurot/MWh, mis ületas reguleeritud hinnataseme 16 protsendi võrra.

Samas oli kõrgeim tunnihind mais 56,25 eurot/MWh, madalaim aga vaid 2 eurot/MWh. Sutter lisas, et mai lõpus tõusis Eesti turuhind süsteemihinnast kõrgemale.

Nord Pool Spoti tegevjuhi Mikael Lundini sõnul kasvas kauplemise maht Estlinki hinnapiirkonnas kahe kuuga kaks korda. Kahe kuuga on piirkonnas müüdud 602 GWh elektrienergiat ning ostetud 306 GWh. Lundin lisas, et tulemused ületasid ootusi.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et edukas start Eestis võimaldab koostöös Nord Pool Spotiga edasi minna. Ühtne Balti turg on plaanis avada 1. jaanuarist 2011, Põhja- ja Baltimaade ühisturg aga 1. jaanuarist 2013.

Pikaajaliseks eesmärgiks on ühendada Eesti elektrisüsteem lahti Venemaa/Valgevene ühendelektrisüsteemist ja liituda Kesk-Euroopa elektrisüsteemiga. Veskimäe sõnul ei juhtu see aga enne 2025. aastat.



Kaur Paves on Postimehe suvereporter

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles