Koda: juhatuse liikmete töötuna arvele võtmise keeld kahjustab ettevõtlust

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Toomas Tatar

Kaubanduskoja hinnangul avaldab seadus, mille järgi ei saa maist ettevõtte juhatuse liikmed end töötuna arvele võtta, negatiivset mõju ettevõtluskeskkonnale.

Riigikogu võttis neljapäeval vastu tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning töötuskindlustuse seaduse muutmise seaduse, mille kohaselt ei ole alates 1. maist ettevõtete juhatuse liikmetel, isegi kui nad selle eest tulu ei saa, enam võimalik ennast töötuks registreerida.

Kaubanduskoja hinnangul ei ole eelnõu koostajad analüüsinud, mis mõju sellel tervikuna Eesti ettevõtlusaktiivsusele on.

«Analüüsitud on mõju vaid töötute arvule, töötuskindlustuse ja töötutoetuse kuludele ning sotsiaalmaksu laekumisele, kuid peab arvestama, et  paljudel alustavatel ettevõtetel ei ole piisavalt rahalisi vahendeid, et maksta ettevõtte käivitusfaasis juhatuse liikmetele tasu,» kommenteeris kaubanduskoja peadirektor Mait Palts.

Kaubanduskoja hinnangul võib eelnõu jõustumisel teatud osa inimestest loobuda oma ettevõtte loomisest, sest lisaks äriühingusse tehtud sissemaksete kaotamise riskile võib inimene jääda ka ravikindlustuseta ning see omakorda pidurdab Eestis ettevõtlusaktiivsust. 

Kaubanduskoja hinnangul on taas võetud vastu otsus, millel puudub terviklik analüüs.

Varem on antud seadust teravalt kritiseerinud Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA), mille hinnangul annab töö kaotanud isiku, kes samal ajal on juhatuse liige, ilmajätmine töötu staatusega kaasnevast kaitsest, väga vale signaali ettevõtluskeskkonnale ja pärsib eriti just väikeettevõtlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles