Saksa majandusminister: Euroopal ei ole Vene gaasile alternatiivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandusminister ja asekantsler Sigmar Gabriel.
Saksa majandusminister ja asekantsler Sigmar Gabriel. Foto: Werner Siebert

Euroopal ei ole oma energiavajaduste rahuldamiseks Vene gaasile «mõistlikku alternatiivi», ütles Saksa majandusminister Sigmar Gabriel reedel.

Paljud käituvad, nagu oleks Euroopal teisi gaasiallikaid, aga nii see ei ole, ütles Gabriel ajalehe Neue Osnabrücker Zeitung korraldatud energiakonverentsil.

Saksamaa sõltuvus Vene gaasist võiks olla põhjus, miks Ukraina asjus dialoogi poole püüelda ja mitte lasta kriisil Venemaaga edasi areneda, sõnas minister.

Ta tuletas kuulajatele meelde, et Venemaa täitis oma lepingulisi tingimusi ka külma sõja «kõige pimedamatel aegadel».

Saksamaa ostab 35 protsenti oma gaasist Venemaalt, mõnes Ida-Euroopa riigis on aga Vene gaasi osakaal veel suurem.

Poola peaminister Donald Tusk märkis hiljuti, et Saksamaa sõltuvus Vene gaasist on Euroopa suveräänsusele suurimaks ohuks.

Gabriel ütles, et sageli võimaliku alternatiivse allikana välja pakutud Norral on piiratud ekspordivõime, Hollandi gaas ei ole aga piisavalt kvaliteetne.

Majandusministri avaldused näivad olevat vastuolus Saksamaa teiste ametiisikute, seal hulgas kantsler Angela Merkeli arvamusega, et Ukraina sündmuste tõttu võidakse hakata «energiapoliitikale uue pilguga vaatama» ning võib vähendada Euroopa sõltuvus Venemaa gaasist ja naftast.

Merkeli pressiesindaja kinnitas, et Merkeli ja Gabrieli vahel selles küsimuses lahkhelisid ei ole. Ka Gabrieli pressiesindaja kinnitas reedel, et Saksamaa peab otsima võimalusi vähendada sõltuvust Vene gaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles