Kinnisvarafirma: Kopli liinide fiasko eest vastutab muinsuskaitse

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vahter
Martin Vahter Foto: Erakogu

Kinnisvarafirma 1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul on põhisüüdlane Kopli liinide puhastamise järjekordses ebaõnnestumises mitte Tallinna linn vaid muinsuskaitseamet, mis tegeleb seadusliku lagunemise kaitsmisega.

Martin Vahteri sõnul on nõuded ja ootused Kopli liinide arendamise osas liiga keeruliseks aetud ja seepärast ei leidu piirkonnale ostjat. Muinsuskaitseamet lükkab aga need süüdistused ümber ja kinnitab, et pakkumise raames leevendati tingimusi oluliselt.

«Muinsuskaitse poolt kaitstud lagunemine tähendab seda, et vanad hooned vajuvad kokku ja kuskil on pidevalt punane kukk räästas,» ütles Vahter. «Praeguste nõuetega peaks linn tegelikult väga hea elupiirkonna täiesti tasuta ära andma, muidu sellele kosilast ei leia. Ma ei ütle, et seal peab kõik ümber lükkama, aga praegused ettekirjutused pole realistlikud.»

«Kui muinsuskaitse müügi jälle ära käkkis, siis peaksid nad piirkonna objektide kaitsesse ka ise vahendeid investeerima, mitte ainult trahvima ja lagunemist pealt vaatama. Üldseüldse tähendab muinsuskaitse all olemine praegu vaid seda, et kõik toimingud käivad läbi raske bürokraatia,»ütles Vahter.

«Kui inimesele kuulub muinsuskaitsealune objekt, siis peaks riik selle hooldamise eest mõistlikku toetust maksma. Praegu aga tähendab see vaid seda, et pead hoidma objekti oma kuludega avalikus kasutuses, ütles Vahter ja lisas, et tihti pingutab ametnik üle ega arvestata ühiskonna ja linna loomulikku arengut.»

Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspketori Triin Talgi sõnul on Kopli liinide alal säilinud vaid üks riigi kaitse all olev mälestis, Vene-Balti laevatehase politseijaoskond, ning ülejäänud ala ei ole muinsuskaitse all.

«Kõnealune piirkond on müügis koos kehtiva detailplaneeringuga, mis näeb ette peale mälestise veel mitmete ajalooliste hoonete säilitamist. Kui selle tingimused ostjale ei sobi, on võimalik ka uue detailplaneeringu algatamine,» selgitas Talk.

Kehtivast detailplaneeringust kinnipidamist Tallinna kultuuriväärtuste amet ega ka Tallinna linnaplaneerimise amet Talgi sõnul aga arendajatelt enam ei nõua ning mullu koostati ühiselt uus lähtetingimuste skeem, mis on võrreldes detailplaneeringuga oluliselt leebem.

«Uue pakkumise valguses leevendati ka neid tingimusi tunduvalt - sooviti vaid ajaloolise hoonestusstruktuuri säilitamist ühe lühikese tänava ääres ja ühe Tallinna kontekstis erandliku suure puitelamu säilitamist. Ülejäänud alal on oodatud uued ühe- kuni neljakorruselised elamud,» märkis Talk.

Kopli Liinide alal ei ole nõutud kõikide vanade majade säilitamine ning Tallinna kultuuriväärtuste ametil ei ole Talgi sõnul andmeid, mis põhjusel antud arendaja loobus.

Eile teatas Tallinna linnavalitsus, et teise etappi jõudnud Kopli liinide arendamise hange kukkus siiski läbi ning sellega minnakse uuele ringile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles