Gazprom võtab üle võtmelise Euroopa gaasihoidla

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom
Gazprom Foto: AFP / Scanpix

Krimmi kriisi valguses on Saksamaal tõusnud tulipunkti tasapisi tiksunud tehing, millega Vene gaasigigant Gazprom omandab ühe suurimatest gaasihoidlatest Euroopas.

Nimelt on Gazprom peatselt tõmbamas joont alla varade vahetuse lepingule oma kauaaegse partneri BASFiga, millega omandab 100-protsendilise osaluse Saksa firmas Wingas
.
Vastu saab BASF osalusi Siberi lääneosa gaasimaardlates, kirjutab Financial Times.
Kui nimetatud diil 2012. aastal välja kuulutati, võeti kokkulepet Gazpromiga Saksamaal stoiliselt, kuid Ukraina sündmuste keeristes kõlab kõik teisiti.

«See pole õige reaktsioon kriisile. Vastupidi, see süvendab meie sõltuvust Venemaast,» ütles Financial Timesile Bundestagi väliskomisjoni esimees ja Merkeli CDU-partei juhtiv liige Norbert Röttgen.

Koos teiste ELi liikmesriikidega on Saksamaa juba aastakümneid julgustanud Gazpromi investeeringuid oma territooriumil, tagamaks pikaajalisi tarneid.

Üha innukamalt pöörab Saksamaale igakülgset tähelepanu ka Gazprom. Alates 2006. aastast on firma sponsoreerinud tuntud Saksa jalgpalliklubi Schalke ning tervet rida kultuurisündmusi, sealhulgas iga-aastast noortele suunatud muusikafestivali Kasselis.

Paljude arvates keeras Gazprom siiski vindi üle, palgates 2005. aastal Nord Streami gaasijuhtme nõukogu esimeheks endise Saksa kantsleri Gerhard Schröderi – pärast seda on mitmed Saksa poliitikud Vene firma suhtes ettevaatlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles