Nakatatud Androidi-rakendused kaevandavad salaja krüptoraha

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraat Android
Piraat Android Foto: Ekraanitõmmis

Hiljuti avastati rida operatsioonisüsteemil Android töötavaid rakendusi, mis kasutajate eest salaja lahendavad krüptoraha teenimiseks algoritme.

Programmid kaevandavad krüptovaluutasid Dogecoin, Litecoin ja Casinocoin, teatab BBC. Krüptorahade kaevandamine on protsessorimahukas töö, seega mõjub see tegevus hävitavalt telefoni akukestvusele.

Mitmeid selliseid nakatatud rakendusi jagatakse mitteametlikes rakendustepoodides, aga vähemalt kaks neist, Songs ja Prized on siiani saadaval ametlikus Google Play poes. Songsi on alla laetud vähemalt miljon korda. Eriti populaarsed on need rakendused Hispaanias ja Prantsusmaal.

Turvaekspert Marc Rogers, kes nakatatud tarkvara analüüsis, leidis, et see võib potentsiaalselt ohtlik olla. «Kood nendes programmides on suhteliselt labane,» leidis Rogers. «Programm ei tee katsetki uurida, kui palju protsessori võimsust ta kasutada saaks. Selle asemel krabab ta lihtsalt kõik, mis saada on.» Sellise koormuse tagajärjel tühjeneb aku kiiresti ning ülekuumenenud telefon võib hävida.

Trend Micro uurija Veo Zhang nentis, et koodikirjutajad on püüdnud küll oma tegevust kasutajate eest peita, aga abitult. «Aeglane laadimine ja kuumad telefonid peaksid kasutajale vihjama, et midagi on valesti,» seletas Zhang. Ta nentis, et raha võib sel moel muidugi mõnevõrra teenida, aga kasum peaks olema üliväike. Väidetavalt on siiski üks grupeering sel teel saanud tuhandeid Dogecoine, mis seejärel Bitcoinideks vahetati.

Krüptorahade kaevandamiseks vajalike algoritmide lahendamine nõuab suurt arvutusvõimsust, sega üritavad kaevandajad tulemuslikuks tegevuseks akumuleerida võimalikult suurt riistvaraparki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles