IMF laenab Ukrainale kuni 18 miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise valuutafondi IMF logo fondi peakorteri seinal Washingtonis.
Rahvusvahelise valuutafondi IMF logo fondi peakorteri seinal Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvaheline valuutafond (IMF) on jõudnud eelkokkuleppele Ukrainale 14-18 miljardi dollari laenamiseks. Vastutasuks peab riigi valitsus läbi viima mitmed majandusreformid, kärpima riigieelarvet, tõstma gaasihinda ja leppima vähestabiilse valuutavahetuskursiga, kirjutab Wall Street Journal.

IMFi kokkulepe, mille fondi nõukogu peab veel heaks kiitma, avaks ilmselt rahakraanid ka teistelt doonoritelt. Ukraina on arvestanud järgmise kahe aasta jooksul kokku 27 miljardi dollari laenamisega, ütles IMFi ametnik Nikolai Georgijev Kiievis toimunud pressikonverentsil.

IMFi nõukogu vaatab kokkuleppe üle aprillis, laenu suurus sõltub teiste laenajate, nende hulgas USA ja Euroopa Liidu toetuse suurusest.

Ukraina uus valitsus on teatatnud, et otsib kokku 30 miljardit dollarit hädaabilaenusid, et vältida riigi majanduslikku kokkukukkumist keset pingelist kriisi Venemaaga.

Ukraina kaks eelmist laenutaotlust ei ole IMFis läbi läinud, kuna riik ei nõustunud oma tarbijatelt maagaasi eest kõrgemat hinda küsima. Samas on helded riiklikud subsiidiumid tekitanud Ukrainale hiiglasliku riigivõla.

Täna teatas riigi gaasimonopol Naftogaz, et tõstab alates maikuust tarbijatele gaasihinda poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles