Riik saab tulevikus haigekassale ja töötukassale laenu anda

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik saab tulevikus haigekassale laenu anda.
Riik saab tulevikus haigekassale laenu anda. Foto: Toomas Huik / Postimees

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, mille kohaselt saab riik tulevikus anda laenu või garantiid ka näiteks haigekassale ja töötukassale.

Eelnõu kohaselt kehtestatakse riigieelarve vahendite arvel laenu ja riigigaranti taotlemise ja andmise tingimused ja kord, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Uue riigieelarve seaduse kohaselt võib valitsus anda riigikogu kehtestatud piirmäära ulatuses Eestis asuvatele isikutele nii laenu kui riigigarantiid. Riigikogu otsustab välismaiste organisatsioonide või riikidega seotud laenude ja riigigarantiide andmise.

Varem kehtinud regulatsiooni järgi võis valitsus anda riigikogu poolt kehtestatud piirmäära ulatuses vaid laenu ja riigikogu otsustas riigigarantii andmise sõltumata summa suurusest.

Uus seadus laiendab laenu ja riigigarantiid saavate isikute ringi. Varasema regulatsiooni kohaselt sai laenu või garantiid anda isikutele, kes täidavad avalikke ülesandeid, finantsasutustele finantskriisi lahendamiseks või ennetamiseks ning välisriigi, euroala või selle liikmesriigi finantsstabiilsuse tagamiseks.

Uue seaduse kohaselt saab lisaks eespool nimetatutele anda laenu või garantiid ka riigikassas oma raha hoidvatele isikutele nagu näiteks haigekassa ja töötukassa ning äriühingutele, milles riigil on enamusotsustusõigus, kui see on vajalik riigi huvide tagamiseks sellises äriühingus osalemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles