Kinnisvarafirma: uue maja ostmiseks peab kuus 2500 eurot teenima

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue maja ostmist enamik inimesi endale lubada ei saa.
Uue maja ostmist enamik inimesi endale lubada ei saa. Foto: Ove Maidla

Kinnisvarafirma 1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul maksab uus maja Tallinna lähedal keskmiselt 230 000 eurot ja seda saab lubada endale pere või inimene, kelle netosissetulek on vähemalt 2500 eurot.

Vahteri sõnul maksab eestlase unistus 3000 eurot kuus. «Selle raha eest saab endale lubada keskklassi elu – maja Tallinna külje all, Toyota või Volkswagen, kaks last ja ega rohkemaks üle jäägi. Vähe või palju, aga see on reaalsus,» ütles Vahter.

«Neid inimesi, kes sellist elu saavad lubada ikka on, aga suuri maju või kallimat kinnisvara tavaliselt kuupalga eest ei osteta, vaid tegemist on ettevõtluskasumiga,» lisas Vahter.

Vahteri sõnul on 230 000 maksva maja igakuine laenumakse 1000 eurot ja enne peab kokku saama ka 20-protsendilise omafinantseeringu. «Vanema maja hind on 100 000 -120 000, aga üldjuhul lisandub remont ja ega siis lõpphind palju odavam tulegi,» ütles Vahter.

1Partner Kinnisvara kalkulatsiooni kohaselt saab 950-eurose Eesti keskmise brutopalga eest osta pangalaenuga 1-toalise korteri Lasnamäel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles