EASi nõukogu saadetakse tõenäoliselt esimesena laiali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi nõukogu esimees Cinzia Siig.
EASi nõukogu esimees Cinzia Siig. Foto: Toomas Huik

Kõige rohkem on avalikkuse ette jõudnud probleeme Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EASi) nõukogus, mis suure tõenäosusega uue valitsuse käe läbi ka kõige esimesena laiali saadetakse.

Küsimuse peale, kui tõenäoliseks peab nõukogu esimees Cinzia Siig (IRL) seda, et nõukogu laiali saadetakse, hakkas ta naerma ja vastas, et väga tõenäoliseks. «See tundub üsna loogiline,» ütles Siig.

EASi nõukogu on jaotunud poliitiliselt kaheks, mida näitavad mitmed olulised hääletused, kus tulemus on olnud 6:5. Selliste häältega valiti EASi tegevjuhiks nii Taavi Laur kui ka Andres Rannamäe.

«Eks hääletused viimase kahe juhi puhul, vahekorras 6:5 seda ka näitavad, et sisuline arutelu ja konsensuse otsimine on asendunud lihtsalt mehhaanikaga. Eestikeeli öeldes on see juhtimiskriis, millel on Juhan Partsi nägu,» ütles nõukogu liige Kalev Lillo (RE).

Häälte enamus nõukogus on andnud vastasleeri sõnul IRLile võimaluse ise sihtasutuse tegevjuhid välja valida. Näiteks toodi Taavi Laur nõukogu ette konkursiväliselt ning nüüd valiti konkursilt napi enamusega välja Andres Rannamäe, keda peetakse samuti IRLi soosikuks. Reformierakonna leer hääletas teise kandidaadi poolt, kes on pikaajalise tippjuhtimise staažiga, kuid kelle nime ei taheta avalikkuse ette veel tuua, sest temaga loodetakse läbirääkimised pärast Rannamäe lahkumist uuesti avada.

Siig tunnistas, et erakondade liikmed on hääletanud sarnaselt ja hääled on mitmel korral jagunenud 6:5, kuid erakondliku kuuluvuseta liikmed on usutavasti hääletanud siiski oma isiklikest tõekspidamistest lähtuvalt. «Siin ei ole kindlat mustrit välja joonistunud,» kinnitas Siig.

Nõukogu liikmete omavaheline võitlus ei lase aga organisatsiooni rahulikult juhtida ning suur osa EASi töötajatest otsib väidetavalt uut töökohta. Eelmise aasta lõpus töötajate seas läbi viidud uuring kinnitas, et inimesed ei tunne ennast kindlalt. Kaadrivoolavus oli mullu 21 protsenti.

«Iga juht peaks mõistma, et kui 270st töötajast vahetub kahe aasta jooksul ligi 100, siis on midagi pildil valesti. Kuigi töötajate lahkumise põhjuseid on erinevaid, on minu hinnangul põhiliseks siiski aastaid kestnud EASi juhtimiskriis,» kirjeldas Lillo.

Koalitsioon lubab EASis läbi viia revisjoni, kuid nõukogu laiali saatmisest ei taha veel rääkida ei majandusminister Urve Palo ega EASiga otseselt tegelema hakkav väliskaubandusminister Anne Sulling. Mõlemad kinnitasid eile, et viivad ennast esimesel võimalusel tegelikult sihtasutuse nõukogus ja organisatsioonis toimuvaga kurssi ning peavad juhtimiskriisi kahetsusväärseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles