Euroopa Keskpangalt oodatakse sekkumist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Keskpank (EKP) on saatnud tugevaid signaale, et võib järgmisel neljapäeval astuda otsustavaid samme, võitlemaks ohtlikult madala inflatsiooniga ning nõrgendamaks liiga tugevat euro kurssi.

Teisipäeval vihjasid keskpanga soovile midagi ära teha mitu nõukogu liiget, teiste hulgas Soome Panga president Erkki Liikanen ning üllatuslikult Saksamaa Keskpanga juht Jens Weidmann. Soome, eriti aga Saksamaa on olnud EKP konservatiivsed liikmed, seni pooldanud pigem tugevat rahapoliitikat.

The Wall Street Journalile Helsingis intervjuu andnud Liikanen ütles, et võimalikud meetmed on negatiivne hoiuseintress, lisalaenud pankadele ja varade ostmine.

Saksamaa Keskpanga president Jens Weidmann ütles uudisteagentuurile MNI, et ei välista suuremahulist võlakirjade ostmist, ning viitas negatiivse hoiuseintressi võimalusele. Mäletatavasti oli Weidmann EKP nõukogu ainus liige, kes 2012. aasta septembris hääletas vastu otsusele osta vajadusel piiramatus koguses riikide võlakirju – see on programm, mille nimeks sai OMT.

EKP nõukogu järgmine koosolek toimub 3. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles