Vitsur: ekspordi kasv üksi majandust tõusule ei pööra

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri hinnangul tähendab Eesti ekspordi ja impordi kasv kindlasti majanduskeskkonna teatud paranemist, kuid selle suurust ta praegu määrata ei osanud.

Statistikaameti andmetel suurenes kaupade eksport 2010. aasta aprillis jooksevhindades 35 protsenti ning import 16 protsenti eelmise aasta aprilliga võrreldes. Vitsuri sõnul aga kajastab teade väga vähe ekspordi struktuuri: ekspordi mahu enda kasv ei ütle midagi selle kohta, kui palju kasvas ekspordile lisandunud väärtus. «Kui see kasv toimus selliste sektorite arvelt, kus lisandunud väärtust on väga vähe, siis see liiga palju tugevust ei anna,» lausus ta.

Teiseks märkis Vitsur, et ekspordimahud kõiguvad kuude lõikes väga suurelt. Näiteks võidakse tema sõnul ühes kuus välja vedada ühekordsed partiid segatud kütuseid, mis küll suurendavad väga palju ekspordimahtu, kuid lisandunud väärtust annavad jällegi väga vähe. Niisiis ei või Vitsuri sõnul ühekuise ekspordi kasvu põhjal veel kinnitada, et majandus kasvama hakkab.

Et majandus kasvule pööraks, peaks Vitsuri väitel eksport kasvama nii palju, et see tasakaalustaks sisetarbimise nõrkuse mitte niivõrd mahtude kui lisandunud väärtuse järgi. Praegu Vitsur lisandunud väärtuse osakaalu tööstustoodangus ei teadnud, teised sektorid aga tema sõnul veel ei kasva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles