Türgi valitsus on sunnitud säutsujate salakanalitele alla vanduma

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Pärast seda, kui Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan valitsuse pihta suunatud kriitika tõttu üritas riigis säutsuvõrku kinni keerata, on türklased sunnitud oma säutsuvabaduse säilitamiseks uusi teid leidma.

Erdogan sai selgeks, et sõda internetiga pole võimalik võita. Kodanikud hakkasid teateid edastama läbi VPNi (virtual private Network), Tor brauseri ja tekstisõnumite, seletas turvaekspert Rik Ferguson BBCle. iPhone’i ja Androidi rakenduse VPN Hotspot allalaadimine tõusis keelule järgnenud 24 tunni jooksul 33 000%! Twitter pole ametlikku kommentaari andnud, kuid postitas nii inglise kui türgikeelsed juhendid, kuidas säutsumist jätkata tekstisõnumite abil, mis ei vaja üldse internetiühendust. USA riigidepartemang võrdles interneti tsenseerimist 21. sajandi raamatupõletamisega.

Twitterikeeld seisnes selles, et kasutajad suunati neid huvitava veebiaadressi sisetamsel mujale. Sellest saab lihtsalt mööda hiilida: selle asemel, et sisestada twitter.com, võib kasutada Google’i DNS-teenust, tippides aadressireale Twitteri numbrilise IP aadressi. «Nagu võtaksite ärakeelatud telefoniraamatu asemel kasutusele mõne muu,» seletas Ferguson. Selle peale blokeeris Türgi valitsus nii IP aadressi kui Google’i DNS teenuse.

Allumatud türklased vastasid VPN rakenduste ja anonüümse Tor-brauseri kasutusel võtmisega. Mõlemad võimalused on natuke keerukamad kasutada ja VPN tunneli korral tuleb ka tellimusmaksu tasuda, kuid kartmatud dissidendid jagavad internetis ja isegi majaseintel õpetusi, kuidas tsensuurist mööda hiilida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles